Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Telefoon scherm gebarsten

30 jul. 23 door Pim Meurs
Gebarsten telefoon scherm

Telefoonscherm gebarsten: Wat nu?


Het is de nachtmerrie van elke smartphonegebruiker: je laat je telefoon vallen en plotseling zie je een barst in het scherm. Of misschien is het slechts een kras, maar het kan toch erg vervelend zijn. Wat moet je doen als je telefoonscherm gebarsten is? Kan het kwaad? Kun je het zelf repareren? In dit artikel vind je alle antwoorden en tips!


Het verschil tussen een kras en een barst


Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om het verschil te weten tussen een kras en een barst in je telefoonscherm. Een kras is oppervlakkig en kan meestal zelf worden gerepareerd, lees daarvoor ook deze blog. Een barst daarentegen is dieper en kan meer schade aanrichten. Het is van belang om te weten met welk probleem je te maken hebt voordat je verdere stappen onderneemt.
 

Kan een gebroken smartphone scherm kwaad?


Ja, een gebroken smartphonescherm kan zeker kwaad. Het kan niet alleen de functionaliteit van je telefoon aantasten, maar ook je vingers in gevaar brengen door scherpe glassplinters. Bovendien bestaat het risico dat vocht of vuil via de barsten naar binnen sijpelt en schade aan de interne circuits veroorzaakt. Als je het OLED of LCD-scherm beschadigt, kan het beeld mistig, deels zwart of helemaal zwart worden, wat het gebruik van je telefoon bemoeilijkt. Daarom is het essentieel om een barst in je scherm meteen te repareren.

 

Wat te doen bij een gebroken telefoonscherm?


Het is belangrijk om te weten dat de stappen die je moet nemen bij een gebroken telefoonscherm afhankelijk zijn van de ernst van de schade. Hieronder hebben we twee scenario's uitgewerkt om je te helpen de juiste actie te ondernemen.

Scenario 1: Je scherm is kapot, maar je kunt je smartphone nog wel bedienen
 

In dit geval is het belangrijk om je smartphone zo snel mogelijk te repareren om verdere schade en mogelijke verwondingen door glassplinters te voorkomen. Controleer eerst of je verzekering of garantie valschade dekt. Als dat zo is, bewaar dan het bonnetje van de reparatie om het bij je verzekeraar te kunnen declareren. Als je alleen een barst in het glas hebt, maar je LCD-scherm werkt nog, repareer het scherm dan direct om verdere schade te voorkomen.
 

Scenario 2: Het scherm van je smartphone staat (gedeeltelijk) op zwart


Als je je smartphone nog kunt bedienen, probeer dan je bestanden over te zetten naar een ander apparaat via een USB-kabel. Probeer je scherm te spiegelen op je laptop om belangrijke gegevens te redden. Als je je smartphone niet meer kunt bedienen, breng hem dan naar een professional voor reparatie.

 

Kosten van de scherm reparatie en het vinden van een geschikte reparateur


Het repareren van een gebarsten telefoonscherm kan variëren in kosten, afhankelijk van het model van je telefoon en de ernst van de schade. Het is belangrijk om een betrouwbare reparateur te vinden die kwaliteitswerk levert. Op Mr Again vind en vergelijk je eenvoudig reparateurs bij jou in de buurt die telefoonschermen repareren. 
 

Zoek een reparateur

Telefoon scherm reparatie


Preventieve maatregelen


Het is altijd beter om schade te voorkomen dan te genezen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je telefoonscherm barst of krast:

1.    Gebruik een telefoonhoesje: Een goed telefoonhoesje kan een wereld van verschil maken als het gaat om het beschermen van je telefoon tegen valschade. Er zijn veel verschillende soorten hoesjes beschikbaar, van slanke en stijlvolle tot robuuste en schokbestendige.

2.    Installeer een schermbeschermer: Een schermbeschermer is een dunne laag plastic of glas die je over het scherm van je telefoon plaatst. Het kan helpen om je scherm te beschermen tegen krassen en kan zelfs enige bescherming bieden bij vallen.


Vrijwel alle smartphones zijn gevoelig voor valschade. Hoewel fabrikanten steeds betere bescherming bieden met materialen zoals Gorilla Glass en Ceramic Shield, is het nog steeds mogelijk dat je scherm beschadigt als je je telefoon laat vallen. Het is dan ook raadzaam om voorzichtig te zijn met je telefoon en eventueel een stevig hoesje te gebruiken voor extra bescherming.
Als je telefoonscherm toch barst of krast, is het verstandig om het zo snel mogelijk te repareren. Bij een kras kun je proberen tandpasta te gebruiken om het te polijsten, maar bij een barst is het beter om naar een professional te gaan of het scherm zelf te vervangen als je handig bent.
 

Wil je zekerheid dat je smartphone niet snel kapot gaat, dan zijn rugged smartphones een goede optie. Deze toestellen hebben een extra sterke behuizing en zijn onderworpen aan tests onder extreme omstandigheden. Ze zijn ontworpen om tegen een stootje te kunnen en zijn ideaal voor mensen die veel buiten zijn of een actieve levensstijl hebben.
Kortom, het is belangrijk om goed voor je telefoon te zorgen en valschade zoveel mogelijk te voorkomen. Maar als het toch gebeurt, weet je nu wat je kunt doen om je telefoon weer in optimale staat te brengen.
 

Heb je andere problemen met je telefoon? Bekijk dan ook eens deze pagina met veel voorkomende telefoon problemen of onze blogs en andere pagina's over de reparatie van apparaten zoals laptops, tablets, wasmachines, vaatwassers en drones.