Heb je per ongeluk je telefoon laten vallen en nu zit je met een gebarsten scherm? Geen paniek! Op Mr Again ben je op de juiste plek voor snelle en betrouwbare telefoonschermreparaties. In slechts een paar klikken vind je de beste reparateurs in jouw omgeving die jouw scherm in een handomdraai weer als nieuw maken.

Telefoonscherm vervangen

Heb je je telefoon per ongeluk laten vallen, of loop je al langer rond met een kapot telefoonscherm? Je bent lang niet de enige. Een onderzoek uit 2018 liet zien dat 24% van de smartphone gebruikers in Engeland een barst in zijn/haar scherm had in de afgelopen 2 jaar. Niet verrassend is een gebarsten telefoonscherm ook het meest voorkomende telefoon probleem.

Maar hoe bepaal je wanneer je je scherm moet laten vervangen, welke kosten zijn ermee gemoeid en is het überhaupt nog zinvol om die investering in je telefoon te doen? In dit artikel bespreken we al die vragen en leggen we ook uit waar je op moeten letten als je het scherm van je telefoon laat repareren.

 

Hoe weet ik of het slim is om mijn telefoonscherm te laten vervangen?

 

 

Als je scherm flink kapot is dan loop jet het risico om jezelf te bezeren en tot grotere problemen met je telefoon aangezien er vuil en water je telefoon in kan. Doe je er dan goed aan om je telefoon te laten repareren of is het beter om een nieuw of refurbished toestel te halen? Die afweging zul je zelf moeten maken en het is slim om deze facetten daarin mee te nemen:

  • De leeftijd van je telefoon Hoe ouder je telefoon is, hoe minder kosten je mogelijk wilt maken om deze te repareren.

  • De kosten van de reparatie versus de kosten van een ander toestel Vergelijk wat de reparatie kost en wat een nieuw of refurbished toestel je zou kosten.

  • Duurzaamheid De duurzame optie is vaak om je toestel te repareren en zo de levensduur van je apparaat te verlengen.

Wat is telefoon scherm reparatie?

Bij het repareren van een telefoon scherm vervangt men normaal gesproken het hele scherm door een nieuw exemplaar. Een telefoonscherm bestaat echter typisch uit 3 lagen:

  • Glas

  • Touchscreen

  • LCD scherm

Bij sommige toestellen kunnen deze lagen apart vervangen worden terwijl dit bij andere toestellen niet het geval is. Als je telefoonscherm schade heeft opgelopen dan kan het goed zijn dat alle drie de lagen beschadigd zijn, maar het komt ook voor dat alleen het glas kapot is en je touchscreen en LCD scherm het nog prima doen. In die gevallen is het handig als je alleen het glas kunt vervangen en ben je ook goedkoper uit met de reparatie. Is je telefoon niet gebroken, maar zit er een kras in? Dan hoef je daar niet je scherm voor te laten vervangen maar kun je de kras er vaak zelf afpoetsen. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Hoe werk het vervangen van een telefoonscherm?

Altijd al eens willen weten wat er exact gedaan wordt bij een telefoon scherm reparatie?
De stappen zijn vrij simpel en vaak komt het hier op neer:

Stap 1: De telefoon moet open Vaak worden hier speciale tools voor gebruikt om je telefoon veilig open te maken.

Stap 2: Het scherm moet verwijderd worden Het gedeelte van je telefoon waar het display aan bevestigd zit wordt hiervoor vaak kort verwarmd zodat de lijm loslaat en het display makkelijk verwijderd kan worden.

Stap 3: Nieuwe lijm of iets anders wat het display aan kan hechten wordt aangebracht Het nieuwe display moet zich ergens aan hechten en daarom wordt er een sticky tape of lijm aangebracht.

Stap 4: Het nieuwe display wordt bevestigd In deze stap wordt het nieuwe scherm daadwerkelijk op de telefoon geïnstalleerd.

Stap 5: De telefoon wordt weer dichtgemaakt Natuurlijk pas als er gecontroleerd is dat alles weer goed op elkaar aansluit.

Dit proces kan per toestel, merk en model verschillen en als je wilt weten hoe het voor jouw model in zijn werk gaat kun je er op Youtube makkelijk filmpjes van vinden.

Wat kost telefoon scherm reparatie?

Wat kost een telefoon scherm reparatie? Dat is de vaakst gestelde vraag en ook een vraag waar het antwoord niet exact op te geven is. De prijs van een telefoon reparatie wordt grofweg bepaald door 2 factoren:

  • De prijs van het telefoonscherm

  • De marge die een telefoon reparateur op de reparatie wil maken

Hierbij is de marge van de telefoonreparateur vaak een constante waarde, maar verschilt de onderdelen prijs vaak waardoor een scherm reparatie de ene week duurder dan de andere week kan zijn. Maar hier is nog niet alles mee gezegd. Wellicht heb je wel eens gezien dat je bij de ene telefoon reparateur je scherm kan laten repareren voor 150 euro terwijl een andere reparateur deze dienst voor 80 euro aanbiedt.

Dat verschil zit hem waarschijnlijk niet in de marge die men maakt, maar in het type scherm dat ze gebruiken. Er zijn namelijk veel soorten telefoonschermen van verschillende kwaliteit. In de regel geldt dat hoe beter een scherm is, hoe duurder deze is.

Grofweg zijn er 2 typen schermen te onderscheiden.

  • Orginele schermen. Ook wel OEM schermen genoemd wat staat voor Original Equipment Manufacturer. Dit zijn schermen die gemaakt zijn in een fabriek van de originele schermen waarvan je dus zeker weet dat deze goed op je telefoon passen.

  • Aftermarket of copy schermen. Dit zijn telefoonschermen die niet door de originele fabriek gemaakt zijn en binnen dit segment tref je veel kwaliteit verschil aan. Sommige schermen worden aangeduid met AAA+ en AA+ om kwaliteit aan te duiden, maar dat zijn geen erkende kwaliteit kenmerken. Mocht je voor een copy scherm gaan vraag dan altijd eerst naar de kwaliteit van het scherm dat geplaatst wordt. Je wilt voorkomen dat je een scherm van matige kwaliteit erop laat zetten omdat dit vaak ten koste gaat van gebruikerservaring en ook problemen kan opleveren.

Zelf je telefoon scherm repareren: is het mogelijk?

Ja, als je een beetje handig bent dan kun je je telefoon zelf repareren. Je hebt hier dan wel de juiste tools voor nodig en natuurlijk een handleiding die je kunt volgen om je scherm te vervangen. Een handige website is dan ifixit.com. Je vindt hier niet alleen handleidingen, maar je koopt er ook makkelijk onderdelen en reparatie kits. Ideaal als je zelf je telefoon wilt repareren. Natuurlijk bestaat er een risico als je zelf tot de reparatie van je telefoon overgaat: mogelijk beschadig je per ongeluk iets. Maak dan ook een bewuste keuze als je zelf tot de reparatie van je smartphone overgaat.
 

Preventie: hoe voorkom je schade aan je telefoonscherm

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het aan te raden om een screenprotecor of een beschermhoes/cover voor je telefoon te gebruiken. Deze beschermt je telefoon bij vallen en maakt de kans op schade aan je scherm zo kleiner.

Telefoon scherm reparatie is een veelvoorkomende ingreep. Of je nu kiest voor een professionele reparatie, of besluit om het zelf te doen, het is belangrijk om te weten wat de opties zijn. Vergeet niet om altijd een betrouwbare en ervaren reparateur te kiezen voor deze service. Wil je weten welke reparateurs bij jou in de buurt je kunnen helpen? Je vindt ze gemakkelijk met Mr Again