Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Wat te doen als je telefoon is gevallen

27 jul. 23 door Pim Meurs
Telefoon gevallen

Het is een scenario dat we allemaal vrezen: je telefoon glipt uit je hand en valt op de grond. Afhankelijk van de hoogte van de val, de ondergrond en de bescherming van je telefoon, kunnen de gevolgen variëren van een gebarsten scherm tot ernstige functionele problemen. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen als je telefoon is gevallen, hoe je de schade kunt beoordelen en wat de mogelijkheden zijn voor reparatie of vervanging.
 

Soorten schade ha het laten vallen van je telefoon
 

Externe schade: Dit is de meest zichtbare vorm van schade. Voorbeelden zijn een gebarsten scherm of een beschadigde behuizing. Als je telefoon een gebarsten scherm heeft na een val, is het vaak verstandig om deze te laten vervangen door een professionele telefoonreparateur.

Schade aan de functionaliteit van knoppen: Het kan voorkomen dat bepaalde knoppen niet meer werken na een val. In dit geval moet je deze laten vervangen.

Interne schade: Een val kan ook interne schade veroorzaken. Een veelvoorkomend probleem is een loszittende batterij, wat kan leiden tot snellere batterijontlading of dataverlies. In dit geval moet je de batterij laten vervangen. Ernstigere problemen, zoals schade aan het moederbord, kunnen ervoor zorgen dat je telefoon sneller leegloopt, willekeurig uitschakelt of oververhit raakt. Als je telefoon na een val niet meer reageert, kan dit ook duiden op schade aan het moederbord.
 

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Het gebruik van een stevig telefoonhoesje en een schermbeschermer kan je telefoon beschermen tegen schade bij een val. Probeer ook risicovolle situaties te vermijden, zoals het gebruik van je telefoon boven een harde vloer of in de buurt van water. Zorg ervoor dat je je telefoon veilig opbergt wanneer je deze niet gebruikt.
 

Wat als je telefoon in water is gevallen?

Als je telefoon in water is gevallen, zijn er specifieke stappen die je moet volgen om de schade te beperken. Lees onze uitgebreide blog over wat te doen als je telefoon in water is gevallen.
 

Hoe controleer je op schade na een val?

Volg deze stappen om te controleren of je telefoon schade heeft opgelopen na een val:

  • Controleer op zichtbare externe schade, zoals een gebarsten scherm of behuizing.
  • Test alle knoppen om te zien of ze nog steeds correct functioneren.
  • Sluit je telefoon aan op de oplader om te zien of hij nog steeds correct oplaadt.
  • Controleer of je telefoon nog goed functioneert, zo niet dan heb je mogelijk schade aan het moederbord.
  • Let op ongewoon gedrag, zoals willekeurige herstarts of oververhitting, wat kan wijzen op moederbordschade.

Als je telefoon alle checks doorstaat, is hij waarschijnlijk zonder schade uit de val gekomen!
 

Telefoon reparatie

Heb je schade na het laten vallen van je telefoon? Dan moet je je afvragen of je dit wilt laten repareren. Soms kan het goedkoper zijn om een nieuwe telefoon te kopen dan om een oude te laten repareren, vooral als er sprake is van ernstige schade. Op deze pagina lees je meer over hoe je de kosten van reparatie versus vervanging kunt afwegen. Weet je zeker dat je tot reparatie over gaat dan vind je hier makkelijk een reparateur bij jou in de buurt.
 

Zoek een reparateur
 

Ben je verzekerd tegen valschade?


Helaas ben je waarschijnlijk niet verzekerd tegen valschade aan je telefoon via je inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering. Echter, sommige mensen kiezen ervoor om een aparte verzekering voor hun telefoon af te sluiten, die wel valschade dekt. Als je zo'n verzekering hebt, controleer dan goed de voorwaarden en het eigen risico. Het is belangrijk om te weten wat je verzekering dekt voordat je een claim indient.

Voor andere problemen met je telefoon, bezoek onze telefoon problemen pagina voor meer informatie en hulp.