Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Telefoon laad langzaam op

30 jul 2023 door Pim Meurs
Telefoon laad langzaam op

Waarom laadt mijn telefoon langzaam op? 

Het is een frustrerende situatie die velen van ons hebben meegemaakt: je telefoon laadt langzaam op. Je hebt je apparaat uren aan de lader gehad, maar het is nog steeds niet volledig opgeladen. Dit probleem kan zich voordoen bij zowel een iPhone als een Samsung telefoon. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van dit probleem en geven we je tips om je telefoon sneller op te laden.

 

Gebruik de telefoon niet tijdens het opladen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om te vermelden: als je wilt dat je telefoon zo efficiënt mogelijk oplaadt, gebruik hem dan niet tijdens het opladen. Overweeg om je telefoon op vliegtuigstand te zetten om het opladen nog sneller te maken.

 

Controleer of het aan de oplaadkabel ligt

USB-oplaadkabels kunnen na verloop van tijd slijten. Hoewel je aan de buitenkant misschien geen schade ziet, kan de werking flink zijn afgenomen, waardoor je telefoon minder snel of zelfs helemaal niet wordt opgeladen. Om te controleren of het hieraan ligt, kun je kijken of het probleem is opgelost met een andere oplader, of probeer draadloos opladen als je telefoon dat ondersteunt.

 

Laad je telefoon niet op via je laptop of pc

Heb je wel eens geprobeerd om je telefoon via je pc op te laden? Waarschijnlijk heb je dan gemerkt dat het opladen een stuk langer duurde. Dit komt omdat de USB-poorten van je laptop of computer niet zijn gemaakt om de stroomsterktes te leveren die nodig zijn om je telefoon snel op te laden.

 

Kalibreer je batterij

Soms kan het lijken alsof je telefoon langzaam oplaadt, terwijl het eigenlijk een kalibratieprobleem van de batterij is. Je telefoon laat dan zien dat de batterij bijna leeg is, terwijl dit niet het geval is. Om uit te sluiten dat het hieraan ligt, kun je de batterij van je telefoon kalibreren. Hier is hoe je dat doet:

  • Laat je telefoon volledig leeglopen totdat deze vanzelf uitschakelt.
  • Laad je telefoon op zonder hem aan te zetten.
  • Wacht tot je telefoon volledig is opgeladen, en laat hem dan nog een uur aan de lader liggen.
  • Schakel je telefoon in. Als je telefoon niet aangeeft dat hij 100% is opgeladen, sluit hem dan aan op de lader en wacht tot hij 100% aangeeft.
  • Reset je telefoon. Bij de meeste telefoons doe je dit door de aan/uit-knop en de volume-omlaag-knop tegelijkertijd ingedrukt te houden.
  • Laat je telefoon weer volledig leeglopen en herhaal het proces.

 

Reset je telefoon

Als je telefoon nog steeds langzaam oplaadt, kan een reset helpen. Dit kan softwareproblemen oplossen die het opladen belemmeren. Zorg ervoor dat je een back-up maakt van je gegevens voordat je een reset uitvoert. Hier is hoe je dat doet:

  • Android: Ga naar Instellingen > Systeem > Geavanceerd > Opties voor resetten > Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).
  • iPhone: Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.

 

Controleer en reinig de oplaadpoort van je telefoon

Stof, vuil en andere kleine deeltjes kunnen zich ophopen in de oplaadpoort van je telefoon, wat het opladen kan belemmeren. Het voorzichtig schoonmaken van de oplaadpoort kan dit probleem oplossen. Lees onze blogpost over hoe je de oplaadpoort van je telefoon kunt schoonmaken voor gedetailleerde instructies.

Als je telefoon na al deze stappen nog steeds langzaam oplaadt, kan het zijn dat de batterij van je telefoon aan vervanging toe is. Vooral bij oudere telefoons kan dit het geval zijn, omdat de batterijen na verloop van tijd efficiëntie verliezen. Vraag een reparateur om je batterij te controleren en je advies te geven over het wel of niet plaatsen van een nieuw exemplaar.

Zoek een telefoon reparateur

Heb je andere problemen met je telefoon? Check dan hier de meest voorkomende telefoonproblemen en oplossingen. Wellicht ben je ook geinteresseerd in andere blogs van Mr Again, E-waste of de reparatie van telefoonslaptops, tablets, vaatwassers en wasmachines