Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Telefoon laad langzaam op

30 jul 2023 door Pim Meurs
Telefoon laad langzaam op

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je telefoon ligt uren aan de lader, maar het batterijpercentage blijft maar traag oplopen. Dit probleem kan zich voordoen bij zowel iPhones als Samsung-toestellen en kan behoorlijk frustrerend zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het langzaam opladen van je telefoon, variërend van hardwareproblemen tot softwareinstellingen. In deze blog behandelen we de mogelijke oorzaken en geven we handige tips om je telefoon weer sneller op te laden.

 

1. Gebruik de telefoon niet tijdens het opladen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je telefoon gebruiken tijdens het opladen kan het proces flink vertragen. Het scherm verbruikt veel energie, vooral als je intensieve apps gebruikt zoals games of video’s streamen. Probeer je telefoon op vliegtuigmodus te zetten tijdens het opladen om het proces te versnellen, of beter nog, laat hem helemaal met rust.

  • Tip: Zet je telefoon in vliegtuigstand om alle connecties zoals wifi en mobiele data uit te schakelen. Dit vermindert het energieverbruik en helpt je telefoon sneller opladen.

 

2. Controleer de oplaadkabel

Oplaadkabels kunnen na verloop van tijd slijten, zelfs als er aan de buitenkant geen zichtbare schade is. Een beschadigde kabel kan ervoor zorgen dat je telefoon minder snel of helemaal niet oplaadt.

  • Test met een andere kabel: Probeer een andere oplaadkabel om te controleren of het probleem daarmee is opgelost.
  • Draadloos opladen: Als je telefoon draadloos opladen ondersteunt, kun je deze functie gebruiken om te testen of het probleem met de oplaadpoort of kabel te maken heeft.

 

3. Laad je telefoon niet op via je laptop of pc

USB-poorten van computers en laptops leveren veel minder stroom dan een standaard oplader. Hierdoor kan het opladen via een pc aanzienlijk langzamer gaan dan via een wandadapter.

  • Gebruik een wandadapter: Zorg ervoor dat je altijd een wandadapter gebruikt die voldoende stroom kan leveren voor je telefoon.

 

4. Kalibreer de batterij

Een slechte kalibratie van je batterij kan ervoor zorgen dat je telefoon onjuiste laadpercentages weergeeft, wat kan lijken alsof je batterij langzaam oplaadt. Door de batterij opnieuw te kalibreren, kun je ervoor zorgen dat de laadindicatie weer klopt.

  • Zo kalibreer je de batterij:
    1. Laat je telefoon volledig leeglopen totdat hij vanzelf uitschakelt.
    2. Sluit je telefoon aan op de lader zonder hem in te schakelen en wacht tot hij volledig is opgeladen.
    3. Laat je telefoon een uur extra aan de lader liggen nadat hij 100% heeft bereikt.
    4. Schakel je telefoon in. Als de batterij nog geen 100% aangeeft, sluit hem dan opnieuw aan op de lader en laad verder op.
    5. Herhaal dit proces een aantal keer om de kalibratie te voltooien.

 

5. Reset je telefoon

Als je telefoon na bovenstaande stappen nog steeds langzaam oplaadt, kan een fabrieksreset helpen om eventuele softwareproblemen te verhelpen die de oplaadtijd beïnvloeden.

  • Hoe reset je een Android-telefoon:
    • Ga naar Instellingen > Systeem > Geavanceerd > Opties voor resetten > Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).
       
  • Hoe reset je een iPhone:
    • Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.

Zorg ervoor dat je een back-up van je gegevens maakt voordat je een fabrieksreset uitvoert, omdat dit al je gegevens en instellingen verwijdert.

 

6. Controleer en reinig de oplaadpoort

Een verstopte oplaadpoort kan ervoor zorgen dat de kabel geen goed contact maakt, wat leidt tot traag opladen. Stof, vuil en pluisjes kunnen zich in de loop van de tijd ophopen in de oplaadpoort van je telefoon.

  • Reinig de oplaadpoort: Gebruik een niet-metalen voorwerp, zoals een tandenstoker, om voorzichtig vuil uit de oplaadpoort te verwijderen. Voor gedetailleerde instructies kun je onze blog lezen over het veilig schoonmaken van de oplaadpoort.

 

7. Batterij vervangen

Als je telefoon na al deze stappen nog steeds langzaam oplaadt, kan de batterij versleten zijn. Dit is een veelvoorkomend probleem bij oudere telefoons, aangezien de batterijcapaciteit na verloop van tijd afneemt.

  • Laat je batterij controleren: Breng je telefoon naar een reparateur om de conditie van de batterij te laten controleren. Zij kunnen je adviseren of het nodig is om de batterij te vervangen.

 

Conclusie

Een telefoon die langzaam oplaadt, kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende oplossingen om dit probleem aan te pakken. Door simpele stappen te volgen zoals het controleren van je kabel, het kalibreren van je batterij of het schoonmaken van de oplaadpoort, kun je vaak zelf de oorzaak achterhalen en oplossen.
 

Als deze oplossingen niet werken, kan er sprake zijn van een hardwareprobleem, zoals een defecte batterij of oplaadpoort. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een professionele reparateur. Via Mr. Again kun je snel en gemakkelijk een betrouwbare reparateur bij jou in de buurt vinden.
 

Zoek een telefoon reparateur

Heb je andere problemen met je telefoon? Check dan hier de meest voorkomende telefoonproblemen en oplossingen. Wellicht ben je ook geinteresseerd in andere blogs van Mr Again, E-waste of de reparatie van telefoonslaptops, tablets, vaatwassers en wasmachines