Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Telefoon opschonen

26 jul. 23 door Pim Meurs
Telefoon opschonen

Je smartphone is een essentieel onderdeel van je dagelijks leven, maar na verloop van tijd kan het geheugen vol raken en de prestaties verminderen. Hier zijn enkele tips en trucs om je telefoon op te schonen en ruimte vrij te maken.
 

Hoe het geheugen van je telefoon te controleren

Het eerste wat je moet doen, is controleren waar het geheugen van je telefoon heen gaat. Op Android doe je dit door naar Instellingen > Opslagruimte te gaan. Je ziet dan per categorie hoeveel geheugen er gebruikt wordt. Voor iPhone-gebruikers, check deze pagina voor instructies. Als je de optie Opslagruimte niet ziet, kun je ook kijken bij Instellingen > Toepassingen beheren > Alles of bij Instellingen > Applicatiebeheer om de gebruikte ruimte per applicatie te zien.

telefoon-ruimte                
 

Tips om je telefoon op te schonen

  1. Verwijder onnodige apps: Ga naar Instellingen > Applicaties en bekijk welke apps je echt nodig hebt. Verwijder de rest. Apps nemen niet alleen ruimte in op je telefoon, maar kunnen ook op de achtergrond draaien en je batterij en dataverbruik beïnvloeden. Door onnodige apps te verwijderen, kun je de prestaties van je telefoon verbeteren en ruimte vrijmaken.

  2. Verwijder overtollige foto's en video's: Foto's en video's nemen veel geheugen in beslag. Maak een back-up op je computer of in de cloud en verwijder ze vervolgens van je telefoon. Dit helpt niet alleen om ruimte vrij te maken, maar zorgt er ook voor dat je waardevolle herinneringen veilig zijn opgeslagen en niet verloren gaan als er iets met je telefoon gebeurt.

  3. Verwijder cache gegevens: Ga naar Instellingen > Opslagruimte en verwijder per categorie de cache. Dit zijn tijdelijke gegevens die na verloop van tijd weer worden opgebouwd. Hoewel cachegegevens bedoeld zijn om je telefoon sneller te laten werken door vaak gebruikte data op te slaan, kunnen ze na verloop van tijd oplopen en waardevolle ruimte innemen. Het verwijderen van deze gegevens kan helpen om je telefoon op te schonen.

  4. Ruim je download map op: Deze map kan veel opslag in beslag nemen. Verwijder regelmatig bestanden die je niet meer nodig hebt. Vaak downloaden we bestanden voor eenmalig gebruik en vergeten we ze daarna te verwijderen. Het regelmatig opruimen van je downloadmap kan helpen om je telefoon georganiseerd te houden en ruimte vrij te maken.

  5. Ruim Whatsapp op: Whatsapp kan veel data opslaan op je telefoon. Ga naar Whatsapp > Instellingen > Opslag en Data > Opslag Beheren om te zien hoeveel ruimte Whatsapp inneemt en verwijder onnodige data. Whatsapp slaat alle foto's, video's en berichten die je ontvangt op, wat na verloop van tijd kan oplopen. Het opruimen van oude chats en media kan helpen om ruimte vrij te maken.
     

Gebruik een micro SD kaart

Als je nog steeds te weinig ruimte hebt, overweeg dan om een micro SD-kaart aan je telefoon toe te voegen. Je kunt ook je foto's standaard op je SD-kaart opslaan om ruimte te besparen. Op je Android telefoon doe je dit zo: Open je camera > Open de instellingen > Pas nu "opslaglocatie" aan naar SD-kaart in plaats van Apparaat. Je foto's worden nu standaard op je SD-kaart opgeslagen.
 

Verplaats bestanden naar de cloud of je computer

Een andere manier om ruimte vrij te maken op je telefoon is door bestanden te verplaatsen naar de cloud of je computer.
Dit kan slim zijn voor bestanden die je niet dagelijks op je telefoon wilt hebben, maar wel ergens wilt bewaren. 
 

Het opschonen van je telefoon kan de prestaties verbeteren en ruimte vrijmaken voor nieuwe apps en bestanden. Met deze tips en trucs kun je je telefoon efficiënt opschonen en georganiseerd houden. Als je nog steeds te weinig ruimte hebt, kun je overwegen om een (extra) SD-kaart aan je telefoon toe te voegen. Ook in dat geval is het goed om kritisch te blijven checken of je alle apps en bestanden op je telefoon echt nodig hebt!
 

Ook interessant 

Ervaar je andere problemen met je telefoon? Lees dan onze pagina over telefoon problemen in het algemeen en daaraan gerelateerde blogs. Ook kun je hier terecht voor telefoon reparatie, of alles over andere elektronica reparaties.

Zoek een reparateur