Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Telefoon oplaadpoort schoonmaken

29 jul. 23 door Pim Meurs
Telefoon

Lukt het niet meer om je telefoon op te laden en heb je geen idee wat er mis is? Het is heel goed mogelijk dat zowel je batterij als oplaadsnoer nog in orde zijn, maar dat de oplaadpoort verstopt zit. Deze poort, ook wel dock-connector of oplaad-connector genoemd, kan een verzamelplaats voor stof zijn. Wanneer er te veel stof aanwezig is, kan je oplader geen verbinding meer maken met het toestel, waardoor deze niet oplaadt.

Gelukkig kun je zelf de oplaadpoort van je telefoon schoonmaken, zonder dat je hiervoor naar een telefoonreparateur hoeft te gaan. Het is wel belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat, want je kunt eenvoudig metalen onderdelen beschadigen als je te hardhandig te werk gaat. Er zijn grofweg twee manieren om de oplaadconnector schoon te maken.
 

1. Je oplaadpoort schoonmaken met een tandenstoker

Neem een tandenstoker die bij voorkeur enigszins buigzaam of flexibel is. Steek deze in de oplaadpoort en beweeg voorzichtig heen en weer om het stof los te maken en uit de poort te halen. Hoe dunner en flexibeler de tandenstoker is, hoe beter. Gebruik liever geen te harde materialen of een cocktailprikker, omdat deze minder meebewegen en daardoor makkelijker schade kunnen aanrichten.
 

2. Spuit de oplaadpoort schoon met perslucht

 

Dit heb je misschien niet standaard in huis, maar bij veel bouw- en hobbywinkels kun je blikken met perslucht kopen. Het voordeel van deze methode is dat je minder risico loopt om schade aan je telefoon aan te richten. Plak andere openingen van je toestel, zoals speakers en de microfoon, af om te voorkomen dat ze kapot gaan. Zet vervolgens de tuit van de perslucht recht op de oplaadpoort en spuit het stof en vuil eruit.

Probeer liever niet met je mond zelf stof en vuil uit de oplaadpoort te blazen. De kans is groot dat je bij het blazen ook speeksel meebrengt, wat kan zorgen voor eventuele vochtschade.

Laadt je telefoon nog steeds niet op nadat je de oplaadpoort hebt schoongemaakt? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand. Een telefoonreparateur kan je helpen met het stellen van een diagnose. Via deze pagina vind en boek je direct een reparateur bij jou in de buurt.

 

Zoek een reparateur

 

Heb je ook andere problemen met je telefoon? Dan lees je hier meer over de meest voorkomende telefoonproblemen.
 

Wanneer moet je een professional inschakelen?

Hoewel het schoonmaken van de oplaadpoort van je telefoon een taak is die je zelf kunt uitvoeren, zijn er situaties waarin het beter is om een professional in te schakelen. Als je bijvoorbeeld merkt dat de oplaadpoort beschadigd is of als je na het schoonmaken nog steeds problemen ondervindt, kan het zijn dat er een dieper liggend probleem is.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoewel de bovenstaande methoden over het algemeen veilig zijn, er altijd een risico bestaat op onbedoelde schade. Als je je niet comfortabel voelt bij het zelf schoonmaken van de oplaadpoort, of als je bang bent dat je je telefoon kunt beschadigen, is het beter om hulp te zoeken bij een professional.

Op Mr. Again kun je eenvoudig reparateurs vinden en vergelijken. We hebben een uitgebreid netwerk van ervaren technici die je kunnen helpen met allerlei soorten telefoonproblemen, waaronder problemen met de oplaadpoort. Ze kunnen een diagnose stellen en, indien nodig, de oplaadpoort van je telefoon vervangen om ervoor te zorgen dat je apparaat weer naar behoren werkt.

 

Zoek een reparateur

 

Andere interessante pagina's