NL
NL

Waarom je telefoon heet wordt en hoe je het kan oplossen

1 feb. 21
Telefoon

Het kan voorkomen dat je telefoon warm of zelfs heet wordt. Dat op zichzelf is niet vreemd: je telefoon is immers een elektronisch apparaat dat warmte produceert. Kortom, een warme telefoon hoeft niet direct reden tot zorg te zijn. Komt het vaak voor dat je telefoon warm, of wordt deze zelfs zo warm dat je hem niet meer comfortabel kunt vasthouden? Grote kans dat er dan wel iets aan de hand is. 

 

Als je telefoon te warm wordt heeft het vaak te maken met de batterij, de processor of het scherm van je telefoon. 

 

Al deze componenten creëren energie (warmte) op verschillende manieren. Zo bevat je batterij chemicaliën die energie creëren, geeft je telefoon licht en verwerkt de processor grote hoeveelheden informatie. Normale processen die tot een warme telefoon leiden zijn bijvoorbeeld: 

 

1. Streamen van content op je telefoon 

Als je streamt via je telefoon zet je je processor en beeldscherm flink aan het werk en doe je dit voor een lange tijd, dan wordt je telefoon vanzelf warm.

 

2. Gamen op je telefoon 

Vergelijkbaar met het streamen van content, ook bij het spelen van games gebruik je veel processorcapaciteit en natuurlijk je scherm.

 

3. Apps die updates nodig hebben

Updates van apps bevatten vaak upgrades voor bugs en fouten in eerdere versies. Fouten in apps kunnen ervoor zorgen dat je processor te veel wordt gebruikt en daarmee verhit. Het installeren van de upgrades zorgt vaak voor betere performance en minder oververhitting. 

 

4. Je telefoon settings 

Ja hoor, ook je settings kunnen een oorzaak van oververhitting zijn. Je scherm altijd op de hoogste belichting? Dat kan er natuurlijk toe leiden dat je scherm goed opwarmt. 

 

5. Het weer 

Niet heel verrassend: je telefoon kan oververhit laten als je deze in de zon laat liggen, of als je hem in een warme auto achterlaat. Naast blootstelling aan de zon kan waterschade overigens ook tot oververhitting leiden, hier lees je er meer over! 

Maar wat als bovenstaande niet van toepassing is, hoe weet je dan waardoor je warme telefoon veroorzaakt wordt? 

 

De achterkant van je telefoon wordt warm 

Als het vooral de achterkant van je telefoon is die warm wordt is hoogstwaarschijnlijk de batterij de boosdoener. 

Je doet er goed aan je batterij te laten controleren en zonodig te vervangen. 

 

De onderkant van je telefoon wordt warm 

Als de onderkant van je telefoon warm wordt, bijvoorbeeld tijdens het opladen, dan kan er een probleem zijn met je oplader. In het algemeen gebruik je het beste een oplader van dezelfde makelij als je telefoon, maar een oplader van een derde partij is ook prima als ze goed bekend staan. 

 

Je telefoon wordt warm boven de batterij, bij de speaker of het scherm

Als je telefoon warm wordt op een van deze plekken kan er een andere reden zijn voor het opwarmen van je telefoon. Het kan bijvoorbeeld een teken van malware op je telefoon zijn, deze gebruiken vaak veel geheugen en veel van je CPU capaciteit. 

Met een antivirusprogramma kun je jouw telefoon beschermen tegen malware infecties. 

 

Heb je na bovenstaande nog geen idee waardoor je telefoon oververhit raakt? Waarschijnlijk is het dan een goed idee om hem door een specialist na te laten kijken. Hier kun je eenvoudig zien welke reparateur in jouw buurt je kan helpen. 

 

Zoek een reparateur

 

Als je tegen andere telefoon problemen aanloopt dan kun je goed terecht op onze telefoon problemen pagina waar we de meest voorkomende telefoon problemen doornemen!