Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Hoe je zelf de performance van je smartphone meet

13 mrt. 21
Telefoon

Als je een refurbished telefoon koopt wil je graag weten wat de kwaliteit van het toestel is, maar ook als je het gevoel hebt dat deze niet optimaal functioneert is het handig als je zelf kunt controleren wat de performance van je smartphone is. 


Gelukkig kan dat, de meeste Android telefoons hebben een handige tool ingebouwd waarmee je zelf de performance van je telefoon kan controleren. Voor iPhones zijn er verschillende apps beschikbaar die je hiermee kunnen helpen. In dit artikel nemen we de verschillende opties met je door.

 

Hoe je de performance van je Android telefoon controleert

De meeste Android toestellen hebben ingebouwde diagnose tools in het OS (operating system) zitten. Het kan per toestel en merk verschillen hoe je deze gebruikt, maar in de regel komt het erop neer dat je een specifieke code invoert waarna het diagnose scherm wordt geopend. De volgende twee codes werken meestal op je Android toestel:

*#o*#

Deze code werkt op een deel van de Android toestellen en opent een volledig diagnostisch menu. Er zitten checks in om de meeste hardware componenten afzonderlijk te testen, maar ook om de werking van buttons te controleren. Een greep van wat je kunt testen: scherm prestaties, camera functie, aan/uit knop en volume buttons.
 

*#*#4636#*#*

Deze code opent een informatie scherm waarop je details ziet over je telefoon, batterij and gebruikers data kunt inzien. Je kunt er ook enkele tests draaien, zo kun je bij Wifi informatie een Ping test doen om te controleren dat je connectie werkt.

Werken deze codes niet op jouw mobiel?  Dat komt voor op veel Samsung en Huawei toestellen waarop deze codes geblokkeerd worden. Je kunt in dit geval proberen om de TrueCaller app te installeren en via het toetsenbord daar de codes te bellen, in veel gevallen lukt het dan wel. Lukt ook dat niet, installer dan een van de apps die we hieronder bespreken om je telefoon te controleren. 


Controleren performance iPhones

Helaas, op je iPhone kun je niet via je telefoon instellingen de performance van je telefoon testen.
Wel zijn er verschillende apps beschikbaar die je in staat stellen dit te doen voor iPhones en Android toestellen. Het merendeel van deze apps heeft als grote nadeel dat je bij de gratis versie veel reclame om je oren krijgt. Wil je daarvan af, dan kun je overstappen naar een betaalde  versie. We nemen hieronder enkele apps met je door.


TestM

TestM-startscherm  TestM-Test  TestM-Resultaat

 

Deze app is beschikbaar op zowel Android en iPhone toestellen. Je kunt er een uitgebreide hardware test uitvoeren waarin met 23 tests vrijwel alle componenten van je telefoon worden getest. Denk hierbij ook aan de nauwkeurigheid van je touch screen, de werking  van je oplader en camera’s. Het resultaat is een overzicht van de resultaten per test.  

 

Phone check and Test app 

phone-check-and-test-dashboard  phone-check-and-test-test  phone-check-and-test-result

 

De Phone check en test app is alleen beschikbaar op Android toestellen. Net zoals bij de TestM app kun je hiermee ook een groot scala aan testen uitvoeren waarna je snel een overzicht hebt van de werking van je telefoon. Een verschil met TestM is dat je in deze app ook een dashboard hebt met generieke informatie over je telefoon, zo vind je ook je model terug en wanneer je OS voor het laatst is geupdated. Daarnaast toont het hoeveel je van je CPU, RAM en opslag hebt gebruikt! 

 

Naast bovenstaande apps zijn er nog veel meer manieren op je telefoon te checken of te testen. Er zijn meerdere applicaties op de markt waarmee je je telefoon kunt controleren. Mocht uit de analyse blijken dat een component niet meer functioneert, dan doe je er waarschijnlijk verstandig aan dit door een professional te laten onderzoeken. Via deze link vind je dan een goede reparateur bij jou in de buurt. 

 

Zoek een reparateur

 

Ervaar je andere problemen met je telefoon en weet je niet goed wat er aan de hand is? Check dan ook deze pagina met veel voorkomende telefoon problemen