Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Samsung smartphone gaat niet meer aan

13 mrt. 24 door Pim Meurs
Telefoon

Wanneer je Samsung smartphone niet meer aan wil gaat is dat natuurlijk super frustrerend. Je gebruikt je telefoon immers voor zoveel meer dan alleen bellen: het is je agenda, je camera, je connectie met de wereld. Voordat je het opgeeft, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om te proberen het probleem zelf op te lossen. We zetten er een aantal voor je op een rij die mogelijk het probleem oplossen!
 

stap 1: Controleer de stroomtoevoer

Het lijkt misschien simpel, maar soms ligt de oplossing dichterbij dan je denkt. Een probleem met de stroomtoevoer is een veelvoorkomende oorzaak van een apparaat dat niet opstart.

 • Test een andere oplader en kabel: Soms is de oplader of kabel defect. Probeer een andere set waarvan je weet dat die wel werkt om uit te sluiten dat het hieraan ligt. 
   
 • Reinig de oplaadpoort: Stof en vuil kunnen de verbinding tussen je apparaat en de oplader blokkeren. Blaas voorzichtig om stof te verwijderen of gebruik een dun, niet-metalen voorwerp om vuil eruit te halen. Raadpleeg eventueel ook deze blog waarin we je uitleggen hoe je je oplaadpoort schoon kunt maken.

 

stap 2: Inspecteer op waterschade

Waarschijnlijk had je het wel geweten als je telefoon nat was geworden, maar toch even de check. Weet je zeker dat je telefoon niet met water in aanraking is gekomen? Water is de aartsvijand van elektronische apparaten. Waterschade kan interne componenten beschadigen en ervoor zorgen dat je apparaat helemaal niet meer opstart. Is je telefoon wel met water in aanraking gekomen doe dan dit: 

 • Schakel het apparaat onmiddellijk uit: Dit voorkomt kortsluiting.
 • Verwijder externe kaarten: Haal de SIM- en SD-kaart eruit om het droogproces te helpen.
 • Droog je telefoon: gebruik hiervoor bijvoorbeeld een keukendoek. 
 • Zoek professionele hulp: Ga zo snel mogelijk naar een reparateur voor een waterschade behandeling.

Lees ook deze blog waarin we dieper ingaan op wat je kunt doen bij telefoon waterschade. 
 

stap 3: Check of het aan de batterij ligt

Een open deur: natuurlijk gaat je telefoon niet meer aan als je batterij zijn beste tijd heeft gehad. Vaak gebeurt dit niet van de een op de andere dag en zie je al langer symptomen van een zwakker wordende batterij. Normaal gesproken vooral als je een wat oudere telefoon (batterij) hebt. Valt je telefoon de laatste tijd vaker uit dan normaal en/of moet deze vaker aan de lader? Het zou goed kunnen dat het aan de batterij ligt. In dat geval kun je het volgende proberen:

 • Probeer een nieuwe batterij: Als je apparaat een verwijderbare batterij heeft, probeer dan een vervangende batterij.
 • Check je batterij bij een reparateur: Voor apparaten met een ingebouwde batterij is het verstandig om advies in te winnen bij een reparatiewinkel.
   

stap 4: Sluit uit dat het een probleem met je scherm is

Soms doet je telefoon het wel, maar heb je een zwart scherm waardoor het lijkt also je telefoon het niet doet. Je kunt dat uitsluiten door te controleren of je telefoon nog wel op knoppen en dergelijke functioneert, let bijvoorbeeld op het volgende:

 • Let op indicatielampjes: Deze kunnen aangeven of je apparaat nog reageert.
 • Zoek naar zichtbare schade: Soms kan fysieke schade aan het scherm de oorzaak zijn.

Zie je activiteit? Grote kans dat het probleem bij je scherm ligt. In dit geval doe je er verstandig aan een diagnose te laten stellen bij een reparateur. 
 

stap 5: Start in veilige modus

Soms kan je telefoon gekke kuren vertonen door applicaties op je telefoon. Heb je onlangs een nieuwe app geinstalleerd en zijn je problemen toen begonnen?  Dan kan het raadzaam zijn om te kijken of het wel lukt je telefoon in veilige modus aan te zetten. In deze modus worden alle apps van derden tijdelijk uitgeschakeld, waardoor je apparaat alleen met de systeemapps werkt. Dit is bijzonder nuttig omdat het je de mogelijkheid geeft om te controleren of het probleem aanhoudt zonder de invloed van externe apps. Als het probleem in veilige modus niet optreedt, weet je dat een van je gedownloade apps waarschijnlijk de oorzaak is.

Zo activeer je de veilige modus:

 • Voor nieuwere Samsung-modellen:

  1. Houd de aan/uit-knop van je apparaat ingedrukt totdat het uitschakelmenu verschijnt.
  2. Tik en houd de 'Uitschakelen' optie ingedrukt op het scherm.
  3. Er verschijnt een pop-up venster met de vraag of je wilt herstarten in veilige modus. Tik op 'Veilige modus'.
  4. Je apparaat zal nu herstarten en onderin het scherm zie je 'Veilige modus' staan, wat aangeeft dat je in deze modus bent.
    
 • Voor andere modellen:

  1. Schakel je apparaat volledig uit.
  2. Zodra je apparaat uit is, houd je de aan/uit-knop ingedrukt totdat je het Samsung-logo ziet.
  3. Zodra het Samsung-logo verschijnt, laat je de aan/uit-knop los en houd je onmiddellijk de volume-omlaag-knop ingedrukt.
  4. Blijf de volume-omlaag-knop ingedrukt houden totdat je apparaat volledig is opgestart. Je zou nu 'Veilige modus' onderin je scherm moeten zien.

Om de veilige modus te verlaten, herstart je simpelweg je apparaat zoals je normaal zou doen. Dit brengt je apparaat terug naar de normale modus, waarin alle apps weer beschikbaar zijn.

stap 5: Uitvoeren van een harde reset

Als je vrij zeker bent dat al het bovenstaande niet de oorzaak is dan kun je een reset uitvoeren. Een harde reset kan je apparaat weer tot leven wekken zonder dat er gegevens verloren gaan. Het is een krachtige eerste stap voordat je drastischere maatregelen neemt. Dit doe je zo:

 • Voor de meeste Samsung-apparaten: Houd de volume omlaag-knop en de aan/uit-knop tegelijkertijd ingedrukt tot het apparaat opnieuw opstart.

 

stap 6: Fabrieks reset

Als een hard reset niet werkt, kan een factory reset nodig zijn. Dit wist alle gegevens van je apparaat, dus zorg dat je een back-up hebt gemaakt. Doe het bijvoorbeeld zo:

 • Sluit het apparaat aan op een computer: Gebruik een USB-kabel.
 • Volg de stappen voor een factory reset: Dit kan variëren per model, maar over het algemeen houd je de volume omhoog-knop en de aan/uit-knop tegelijkertijd ingedrukt totdat het herstelmenu verschijnt.
 • Selecteer 'Wipe data/factory reset': Gebruik de volume knoppen om te navigeren en de aan/uit-knop om te selecteren.

 

Als geen van deze stappen werkt, is het tijd om je apparaat naar een professionele reparateur te brengen. Zij kunnen een diagnose stellen en daarna vaak het probleem ook voor je oplossen. Klik hier en zoek eenvoudig naar reparateurs voor iPad's bij jou in de buurt.