Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Wat te doen bij telefoon waterschade

23 jan. 21 door Pim Meurs
Telefoon waterschade

 

Het is een nachtmerrie die ons allemaal kan overkomen: je zit gezellig aan de rand van het zwembad of op een bootje in de zomer, en voor je het weet, PLONS! Je telefoon neemt een duik. Of misschien is je telefoon tijdens het koken in een pan met water beland. Wat de situatie ook is, waterschade aan je telefoon is een probleem dat onmiddellijk aandacht vereist. In deze blog vertellen we je wat je het beste kunt doen als je telefoon in het water is gevallen.
 

Heb je een waterdichte telefoon?

Tegenwoordig claimen veel telefoonfabrikanten dat hun producten waterdicht zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? De mate van waterdichtheid van een telefoon wordt vaak aangeduid met een IP-certificering. IP staat voor International Protection, en deze classificatie geeft de mate van bescherming tegen stof en water aan. Het eerste getal (6) betekent dat er geen stof in de telefoon kan komen. Het tweede getal geeft aan hoe waterdicht een telefoon is: hoe hoger het getal, hoe beter bestand tegen water.

Een certificering van IP67 betekent bijvoorbeeld dat de telefoon dompeldicht is en dus even onder water kan blijven. IP68 betekent dat de telefoon waterdicht is, en dus minstens even onder water kan blijven. Hoe lang en hoe diep je telefoon onder water kan blijven, verschilt per model en staat in de productinformatie van je telefoon. Echter, ondanks deze certificering, zijn telefoons over het algemeen niet bestand tegen chloor en zout. Ga dus niet met je telefoon zwemmen, zelfs niet als deze waterdicht is.
 

Wat te doen als je telefoon nat is geworden?

De stappen die je moet volgen, variëren afhankelijk van de waterbestendigheid van je telefoon en de hoeveelheid water waarmee het apparaat in aanraking is gekomen.

Voor telefoons die aanzienlijk onder water zijn geweest en niet waterbestendig zijn:

 1. Schakel je telefoon uit.
 2. Verwijder alle accessoires zoals hoesjes en de simkaart- en eventuele micro-sd kaarthouder.
 3. Gebruik een absorberend doekje of papier om je telefoon te drogen.
 4. Zoek direct een professionele telefoonreparateur op voor een behandeling tegen waterschade.

Indien je telefoon slechts in geringe mate met water in aanraking is gekomen of waterbestendig is, kun je de volgende stappen nemen:

 1. Schakel je telefoon uit.
 2. Haal alle accessoires weg, zoals hoesjes, en verwijder de simkaart en eventueel de micro-sd kaart.
 3. Droog je telefoon grondig met een absorberende doek of papier.
 4. Als het mogelijk is, verwijder dan ook de batterij van je telefoon. Als dat niet eenvoudig gaat, laat deze dan zitten.
 5. Overweeg om je telefoon voorzichtig te schudden om te kijken of er nog water uitkomt. Let wel op: dit kan een averechts effect hebben doordat het vocht zich verder in je telefoon kan verspreiden. Het is aan jou om te beslissen of deze stap nuttig is of niet. Zo niet, sla deze dan over.
 6. Wacht 24 tot 48 uur om er zeker van te zijn dat je telefoon droog is voordat je hem opnieuw inschakelt.

Als je telefoon opstart, dan is dat geweldig nieuws - hij werkt nog! Als je telefoon niet meer opstart, is er waarschijnlijk sprake van waterschade. Het is dan raadzaam om hem naar een telefoonreparateur te brengen voor een waterschadebehandeling. Zoek eenvoudig naar een reparateur in jouw omgeving die deze behandeling aanbiedt.

Let op: ook als je telefoon het na 24 tot 48 uur weer doet wil dat niet zeggen dat er geen blijvende schade kan zijn. Lees in dit verband door en vooral het stuk "waarom veroorzaakt water schade aan mijn telefoon".
 

Wat zijn de absolute don'ts wanneer je telefoon met water in contact is geweest?

Er zijn enkele acties die je ten koste van alles moet vermijden als je telefoon nat is geworden:

 • Probeer je toestel niet in te schakelen. Dit kan kortsluiting veroorzaken. Laat je telefoon dus uitgeschakeld.
 • Het schudden en bewegen van je telefoon kan ervoor zorgen dat het water zich verder verspreidt en schade toebrengt aan meerdere onderdelen van je toestel. Hoewel het soms nuttig kan zijn om wat extra water uit je telefoon te schudden, is het veiliger om dit niet te doen.
 • Sluit je telefoon niet aan op de oplader. Dit kan ook kortsluiting veroorzaken.
 • Doe je telefoon absoluut niet in de magnetron; dit is zeer gevaarlijk.
 • Stel je telefoon niet bloot aan direct zonlicht of leg hem niet op de verwarming. Hoewel het water in je telefoon hierdoor sneller zou kunnen verdampen, kunnen andere delen van je telefoon oververhit raken.
   

Waarom is water schadelijk voor mijn telefoon?

Water kan op meerdere manieren je telefoon beschadigen. Als je telefoon nog nat is en aanstaat of opgeladen wordt, kan er kortsluiting ontstaan. Zelfs als je telefoon na een waterincident nog functioneert, kan er op de lange termijn nog schade ontstaan. Dit kan het geval zijn als er water in je telefoon is achtergebleven. Op de lange termijn kan dit water roest (corrosie) veroorzaken in de metalen onderdelen van je telefoon. Hoewel dit proces niet direct plaatsvindt, kan het na verloop van tijd ervoor zorgen dat je telefoon niet meer functioneert.
 

Wanneer is het raadzaam om een reparateur te raadplegen?

Het merendeel van de telefoonherstellers adviseert je om bij elke vorm van watercontact een behandeling voor waterschade te laten uitvoeren. Een dergelijke behandeling is cruciaal als er nog water in je telefoon aanwezig is. Als je vermoedt dat dit het geval is, raden we je sterk aan om zo snel mogelijk een behandeling voor waterschade te laten uitvoeren. Is je telefoon kortstondig in aanraking gekomen met water en heeft hij enige vorm van waterbestendigheid? Dan heb je mogelijk geen behandeling voor waterschade nodig en zal alles in orde komen.
 

Wat houdt een waterschadebehandeling door een reparateur in?

Bij een behandeling voor waterschade zal de reparateur je telefoon volledig openen. Vervolgens wordt het moederbord vaak in een machine geplaatst en ondergedompeld in een vloeistof met een hoog alcoholpercentage. De machine zorgt er daarna voor dat de vloeistof uit je telefoon wordt verwijderd met behulp van ultrasone trillingen, waardoor je er zeker van kunt zijn dat er geen corrosie en kortsluiting kan optreden. De overige onderdelen van je telefoon worden eveneens gereinigd en gedroogd. Tot slot wordt je telefoon opnieuw samengesteld en zou het risico op langdurige schade tot een minimum moeten zijn beperkt.
 

Zoek een reparateur

 

Help! Ik heb andere problemen met mijn telefoon

Heb je andere problemen met je telefoon en ben je benieuwd hoe je die kunt aanpakken? Dan is deze blog waarin we de meest voorkomende telefoon problemen beschrijven interessant voor je. Je leest er wat je zelf kunt doen en ook wanneer het verstandig is om hulp in te schakelen.