Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

LCD telefoon schermen

5 mrt 2023 door Pim Meurs
lcd-telefoon-schermen

In deze tijd zijn smartphones en andere apparaten niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Veel van deze apparaten zijn voorzien van LCD-schermen, die een hoge beeldkwaliteit bieden. In dit artikel zullen we meer in detail bespreken wat LCD-schermen zijn. We zullen ook kijken naar hoe je een LCD-scherm kunt repareren en waar je op moet letten bij het kiezen van een vervangend scherm.

 

Wat is een LCD scherm? 

Een LCD-scherm (Liquid Crystal Display) is een type scherm dat vaak wordt gebruikt in moderne smartphones en andere apparaten. Het scherm maakt gebruik van vloeibare kristallen die licht doorlaten wanneer er elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. De vloeibare kristallen worden tussen twee dunne lagen glas geplaatst, die fungeren als elektroden.

In een LCD-scherm worden de vloeibare kristallen in een matrixpatroon gerangschikt, waarbij elke cel verantwoordelijk is voor het doorlaten of blokkeren van licht. Wanneer er een elektrische stroom door de elektroden wordt gestuurd, worden de vloeibare kristallen uitgelijnd, waardoor licht door de cel kan stromen. Op deze manier kan het scherm worden gecontroleerd om tekst en afbeeldingen weer te geven.

Een typisch LCD-scherm bestaat uit verschillende componenten, waaronder de glazen substraten, de polariserende filters, de vloeibare kristallen, de elektroden en de achtergrondverlichting. De achtergrondverlichting zorgt ervoor dat het scherm verlicht wordt, terwijl de polariserende filters helpen om het licht in de juiste richting te sturen.
 

LCD scherm werking

 

Wat is de kwaliteit van LCD schermen vergeleken met andere schermen? 

Een LCD-scherm kan een indrukwekkende beeldkwaliteit leveren als het goed is ontworpen en geconstrueerd. Er zijn echter belangrijke verschillen in de techniek tussen bijvoorbeeld LCD schermen en OLED schermen. Het voornaamste verschil is dat LCD schermen werken met 1 lichtbron terwijl OLED schermen afzonderlijke LED componenten kunnen belichten. Dit gaat gepaard met enkele voor en nadelen als je LCD schermen vergelijkt met OLED schermen. Voordelen van LCD schermen ten opzichte van OLED schermen 

 • LCD schermen zijn vaak goedkoper dan OLED schermen. Er is slechts 1 lichtbron nodig en daardoor goedkoper om te produceren. 
 • LCD schermen hebben vaak de beste kijkhoek. Dat betekent dat als je vanuit andere hoeken naar je scherm kijkt, het beeld nog steeds scherp is. Bij OLED en AMOLED is dit niet altijd het geval. 
 • LCD schermen zijn erg goed in heldere wit tinten. De lichtbron zorgt ervoor dat je buiten goede helderheid van het scherm hebt. 
   

Wat zijn de nadelen van een LCD scherm ten opzichte van OLED (en AMOLED) schermen? 

 • LCD schermen kunnen niet de zwarte tonen laten zien zoals OLED en AMOLED dat wel kunnen. Dat komt omdat bij LCD altijd het hele scherm verlicht wordt. 
 • Het LCD scherm, en telefoons met LCD schermen, zijn dikker doordat er een extra laag voor de lichtbron is. 
 • LCD schermen gebruiken meer energie omdat altijd de hele lichtbron gebruikt wordt, zelfs als je een zwart scherm gebruikt. 
   

LCD ten opzichte van OLED schermen

Momenteel gebruiken de meest populaire merken en modellen vaak een OLED of AMOLED scherm, vooral omdat er levendigere kleuren te zien zijn. 

 

Welke smartphones hebben een LCD scherm?

Er zijn reusachtig veel smartphones met LCD schermen. Apple en Samsung zijn de laatste jaren wel overgestap naar OLED en AMOLED schermen voor hun flagship modellen. Deze Apple en Samsung modellen hebben LCD schermen: 

 • iPhone 3 tot en met 8 hebben LCD schermen 
 • De iPhone SE (eerste en tweede generatie) 
 • De iPhone XR 
 • De iPhone 11 heeft een LCD scherm terwijl de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max gebruik maken van een OLED scherm.
 • Samsung Core serie 
 • Samsung Ace serie 
 • De Samsung Grand serie 
 • Sommige modellen van de Samsung J-serie

 

Zoek een reparateur

 

Andere relevante artikelen

Mogelijk zijn ook deze artikelen relevant voor je: