Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

De 10 meest voorkomende laptop reparaties

4 mrt. 21 door Pim Meurs
Laptop reparatie

Reparaties aan het scherm, of vervanging van LCD schermen staan met stip bovenaan de meest voorkomende laptop reparaties. Toetsenbord reparatie en LCD inverter reparaties staan op gepaste afstand op plek 2 en 3. 

Een onderzoek van ReplaceDirect liet zien dat maar liefst 54% van de laptop reparaties te maken hebben met het beelscherm. De verklaring is vrij simpel: beeldschermen blijken het vaakst te sneuvelen bij een val of andere vormen van impact. Toetsenbord, LCD inverter en andere reparaties zijn voornamelijk het gevolg van slijtage en gebruik van de laptop. 


 1. LCD beeldscherm reparatie
 2. Toetsenbord reparatie
 3. LCD inverters
 4. DC jacks
 5. Harddisks
 6. Behuizingen 
 7. Scharnieren
 8. Koelventilatoren
 9. Moederboards
 10. CD/DVD drive

De meeste reparaties in de top 10 spreken voor zich, maar wat is een LDC inverter, en wat houdt een DC Jack reparatie in? 

 

De LCD inverter is het onderdeel dat voor de lichttoevoer aan het beelscherm zorgt en is zeer gevoelig. Als de LCD inverter kapot is kan het lijken alsof het beeldscherm kapot is. In werkelijkheid wordt beeld wel getoond maar slecht belicht, bij een betere blik op je beelschem moet je dat kunnen zien. 

 

De DC Jack is het component dat in veel elektronische apparaten wordt gebruikt om een elektriciteits bron op het apparaat aan te sluiten. De stroom die wordt aangeleverd in huishoudens betreft wisselstroom (Alternating Current), welke van richting kan veranderen. Deze vorm van is echter niet geschikt voor elektronische apparaten en daarom is er de DC Jack. De DC Jack zet wisselstroom in directe stroom (Direct Current, DC) welke één richting heeft. 

 

De volgende issues kunnen duiden op DC Jack problemen: 
 

 • The batterij laadt niet goed op, of komt niet verder dan een bepaald punt ondanks dat je deze lang hebt opgeladen. 
 • Het scherm flikkert wanneer de oplader is aangesloten. Dit wordt veroorzaakt doordat de laptop switched tussen stroom verkregen via de DC Jack (vanuit oplader) en de accustroom. In het eerste geval is je scherm beter verlicht. 
 • Je laptop start niet meer. 
 • Zodra je je laptop op de oplader aansluit voelt het alsof deze niet goed verbonden is (los)
 • De DC Jack wordt warm, en/of geeft een verbrande geur af. 

Mocht je vermoeden dat er iets met de DC Jack van je laptop aan de hand is, dan is het slim om deze te laten onderzoeken door een professionele reparateur. Een overzicht van de reparateurs bij jou in de buurt vind je eenvuidig hier

Ben je niet op zoek naar een laptop reparateur, maar naar reparatie in algemene zin dan kun je ook hier terecht.