Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Laptop toetsenbord werkt niet

27 mei 24 door Pim Meurs
Laptop toetsenbord werkt niet meer | Mr Again

Het toetsenbord van je laptop is een essentieel onderdeel van je apparaat. Of je nu een e-mail schrijft, een verslag typt of gewoon op internet surft, een goed functionerend toetsenbord is onmisbaar. Maar wat als je toetsenbord niet meer werkt? Dit probleem kan behoorlijk frustrerend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om het probleem op te lossen. In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende oorzaken en bieden we stapsgewijze oplossingen om je toetsenbord weer aan de praat te krijgen.
 

1. Zet de laptop uit en verwijder alle apparatuur

Een eenvoudige, maar vaak effectieve eerste stap bij het oplossen van toetsenbordproblemen is om je laptop opnieuw op te starten. Volg deze stappen:

 1. Zet je laptop uit: Houd de aan- en uitknop ingedrukt totdat je laptop volledig uitschakelt.
 2. Verwijder alle aangesloten apparatuur: Dit omvat externe toetsenborden, muizen, usb-sticks en andere accessoires.
 3. Start de laptop opnieuw op: Druk op de aan- en uitknop om je laptop weer aan te zetten.

Het herstarten van je laptop en het verwijderen van externe apparaten kan soms al genoeg zijn om het probleem op te lossen, vooral als de oorzaak een conflict tussen apparaten is.
 

2. Verwijder verborgen apparaten

Soms kunnen verborgen apparaten in het systeem conflict veroorzaken en de werking van het toetsenbord beïnvloeden. Om verborgen apparaten te verwijderen, volg je deze stappen:

 1. Open apparaatbeheer: Typ 'apparaatbeheer' in de zoekbalk van Windows en open het.
 2. Bekijk verborgen apparaten: Klik op 'beeld' en selecteer 'verborgen apparaten weergeven'.
 3. Verwijder verborgen toetsenborden: Zoek naar 'toetsenborden', klik met de rechtermuisknop op de verborgen toetsenborden en selecteer 'verwijderen'.

Na het verwijderen van verborgen apparaten, start je je laptop opnieuw op. Dit kan helpen om conflicten te verminderen en je toetsenbord weer functioneel te maken.
 

3. Maak het toetsenbord van de laptop schoon

Een van de meest voorkomende oorzaken van toetsenbordproblemen is vuil en stof dat zich ophoopt onder de toetsen. Volg deze stappen om je toetsenbord schoon te maken:

 1. Zet je laptop uit: Zorg ervoor dat je laptop volledig is uitgeschakeld voordat je begint met schoonmaken.
 2. Keer je laptop ondersteboven: Houd je laptop ondersteboven en schud deze voorzichtig om losse vuildeeltjes eruit te laten vallen.
 3. Gebruik perslucht: Gebruik een spuitbus met perslucht om stof en vuil tussen de toetsen weg te blazen.
 4. Maak de toetsen schoon: Veeg de toetsen af met een licht vochtige doek. Voor hardnekkig vuil kun je voorzichtig een toets verwijderen met een klein mesje of schroevendraaier om de ruimte eronder schoon te maken.

Door je toetsenbord regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vuil de werking van de toetsen belemmert.
 

4. Controleer de stuurprogramma's die verantwoordelijk zijn voor het toetsenbord

Problemen met het toetsenbord kunnen ook veroorzaakt worden door verouderde of corrupte stuurprogramma's. Volg deze stappen om de stuurprogramma's te controleren en bij te werken:

 1. Open apparaatbeheer: Typ 'apparaatbeheer' in de zoekbalk van Windows en open het.
 2. Zoek naar toetsenborden: Dubbelklik op 'toetsenborden' om de lijst met aangesloten toetsenborden te zien.
 3. Werk de stuurprogramma's bij: Klik met de rechtermuisknop op het toetsenbord en selecteer 'stuurprogramma bijwerken'. Kies 'automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken'.

Als het bijwerken van de stuurprogramma's niet helpt, probeer dan het stuurprogramma opnieuw te installeren door het huidige stuurprogramma te verwijderen en je laptop opnieuw op te starten.
 

5. Overweeg om hulp in te schakelen

Als geen van de bovenstaande stappen het probleem oplost, kan het zijn dat er een hardwareprobleem is met je toetsenbord. In dit geval is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Neem contact op met de klantenservice van de fabrikant van je laptop of breng je laptop naar een erkende reparatiedienst.
 

Zoek laptop reparateurs

FAQ


Waarom werkt mijn toetsenbord niet?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je toetsenbord niet werkt, waaronder softwareproblemen, hardwareproblemen of simpelweg vuil onder de toetsen.


Hoe kan ik mijn toetsenbord schoonmaken zonder het te beschadigen?

Zet je laptop uit, houd deze ondersteboven en schud voorzichtig om vuil te verwijderen. Gebruik vervolgens perslucht en een licht vochtige doek om de toetsen schoon te maken.


Wat moet ik doen als mijn toetsenbord nog steeds niet werkt na het volgen van deze stappen?

Als je toetsenbord nog steeds niet werkt, kan er een hardwareprobleem zijn. Overweeg om professionele hulp in te schakelen voor een grondige diagnose en reparatie.

 

Door deze stappen te volgen, kun je de meeste problemen met je laptoptoetsenbord oplossen. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen om toekomstige problemen te voorkomen. Bedankt voor het lezen en veel succes met het herstellen van je toetsenbord!