Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Telefoon traag

29 jul. 23 door Pim Meurs
Telefoon is traag

Is je telefoon traag? Zo maak je hem sneller

Heb je het gevoel dat je telefoon trager is geworden dan deze voorheen was? In dit artikel behandelen we veel voorkomende oorzaken van een trager wordende telefoon en vertellen we je wat je kunt doen om je telefoon sneller te maken. Vooraf alvast een kleine disclaimer: elke telefoon wordt naarmate deze ouder wordt trager. Des te meer zaak om uit te zoeken of je er zelf wat aan kunt doen!
 

1. Controleer apps op je telefoon en verwijder wat je niet nodig hebt

Applicaties op je telefoon nemen niet alleen ruimte in, maar draaien ook vaak op de achtergrond en nemen daarmee processor capaciteit van je telefoon in beslag. Ga naar 'Instellingen' > 'Apps' op je telefoon en bekijk welke apps je niet meer gebruikt. Deze apps kun je vervolgens uitzetten of verwijderen om je telefoon minder capaciteit te laten gebruiken en daardoor sneller te maken.
 

2. Zorg ervoor dat je telefoon genoeg vrij geheugen heeft

Je telefoon presteert optimaal als er minstens een paar gigabyte aan vrij geheugen is. Heb je die vrije ruimte niet? Ruim dan je telefoon op door onnodige bestanden en apps te verwijderen en foto’s in de cloud of op een SD-kaart op te slaan. In deze blog lees je meer over hoe je je telefoon kunt opschonen. Goed om te vermelden: het verwijderen van apps die je niet gebruikt maakt hier ook een grote impact!
 

3. Verwijder bloatware

Bloatware is een term die gebruikt wordt om standaard meegeleverde apps op je telefoon mee te beschrijven. Telefoon fabrikanten sluiten deals met app ontwikkelaars om bepaalde applicaties op hun telefonen mee te leveren. Soms kun je deze verwijderen, maar vaak is dat onmogelijk gemaakt. Ga naar 'Instellingen' > 'Apps' op je telefoon en bekijk je lijst met standaard apps. Bekijk voor de apps die je niet gebruikt of je deze kunt verwijderen. Zo niet: zet ze dan handmatig uit en verwijder de cache gegevens.
 

4. Gebruik minder homescreen widgets, iconen en bewegende wallpapers

Homescreen widgets, iconen en bewegende wallpapers zijn super handig maar slurpen ook capaciteit van je telefoon. Een paar widgets, iconen en bewegende wallpapers zijn geen probleem voor de prestatie van je telefoon, maar als dit er veel zijn vraagt dit veel van je telefoon capaciteit. Probeer het gebruik van deze features dan ook te minimaliseren om de prestatie van je telefoon te verbeteren.
 

5. Start je telefoon opnieuw op

Je telefoon opnieuw opstarten? Jazeker! Goede kans dat je dit al lang niet gedaan hebt. Soms helpt het herstarten van je telefoon ook om werkgeheugen vrij te maken en daarmee je telefoon sneller te maken.
 

6. Gebruik lite versies van apps

Sommige apps bieden ook lite versies aan. Als je maar beperkt gebruik maakt van deze apps dan kan het zijn dat de lite versie genoeg voor je is. Overweeg in dat geval om die versie te gebruiken en je telefoon minder te belasten.
 

7. Zet je telefoon terug naar de fabrieksinstellingen

Heeft bovenstaande allemaal niet geholpen en is je telefoon nog steeds traag? Dan kun je nog een troefkaart spelen en je telefoon terug zetten naar de fabrieksinstellingen. Let wel op: alles wordt dan verwijderd en je begint weer met een situatie zoals toen je de telefoon hebt gekocht.
 

Het kan zijn dat de performance van je telefoon nog steeds te wensen overlaat als je alle bovenstaande acties hebt uitgevoerd. Het zou kunnen dat je telefoon al wat ouder is en het onvermijdelijk is dat deze aan performance inlevert. Bij nieuwe software updates wordt er bijvoorbeeld minder rekening gehouden met oudere modellen wat ervoor kan zorgen dat deze toestellen minder gaan presteren na verloop van tijd.

Is je telefoon zo traag dat je overweegt een nieuwere versie te halen? Dan kun je wellicht kiezen voor een telefoon met zo min mogelijk bloatware. Telefoonmakers die erom bekend staan om in de regel minder bloatware op hun telefoons te zetten zijn Apple (iPhones) en de Google Pixel telefoons. In dat kader is dit artikel ook nog interessant voor je.
 

Andere telefoon problemen 

Heb je een ander telefoon probleem? Bekijk dan onze telefoon problemen pagina waar je snel meer te weten komt over de meest voorkomende issues met mobiele telefoons. 

 

Zoek een reparateur

 

Andere interessante pagina's 

Wellicht vind je ook andere pagina's of blogs van Mr Again interessant. Bijvoorbeeld over E-waste, wasmachine of vaatwasser reparaties of over elektronica reparatie in het algemeen.