Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Wat te doen met je oude telefoon

26 jul 2024 door Pim Meurs
Telefoon

 

Iedereen komt er vroeg of laat voor te staan: je hebt een nieuwe telefoon gekocht en je oude toestel werkt nog, maar je wilt het niet meer gebruiken of repareren. Of wellicht heb je net als ik al je oude telefoons nog ergens in een doos liggen.  In plaats van je oude telefoon in een lade te laten verstoffen, zijn er duurzame manieren om je oude telefoon een nieuw leven te geven. In deze blog bespreek ik welke opties je hebt, van het doneren van je toestel tot het verkopen ervan. 

 

1. Doneren

Een van de beste manieren om je oude telefoon een tweede leven te geven is door deze te doneren. Er zijn talloze goede doelen en organisaties die oude telefoons inzamelen, waardoor je niet alleen het milieu helpt, maar ook maatschappelijke initiatieven steunt. Hier zijn enkele suggesties:
 

  • Stichting DierenLot : Deze organisatie werkt samen met Eeko voor het inzamelen van oude mobiele telefoons, waarbij de opbrengsten ten goede komen aan dierenwelzijnsprojecten. Meer informatie en inzamelpunten.

  • CliniClowns: Door je oude telefoon of tablet te doneren aan CliniClowns, steun je hun werk met zieke kinderen en ouderen. Informatie over doneren.

  • Stichting Opkikker: Deze stichting organiseert Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. De opbrengst van ingezamelde telefoons helpt bij het realiseren van deze speciale dagen. Kijk op hun website voor donatiemogelijkheden.

 

2. Verkopen

Als je oude telefoon nog in goede staat is, kun je overwegen om deze te verkopen. Platforms zoals Marktplaats, eBay, of speciale inruilprogramma’s bij elektronicawinkels bieden een gemakkelijke manier om je oude toestel te gelde te maken.

Veel reparateurs kopen ook oude telefoons op om ze op te knappen en door te verkopen, wat een extra kanaal biedt om je telefoon te verkopen. Hiermee geef je je telefoon niet alleen een nieuw leven, maar verdien je ook nog wat terug van je oorspronkelijke investering.

 

3. Recyclen

Telefoons bevatten waardevolle materialen zoals goud, zilver en koper, die gerecycled kunnen worden. Dit helpt niet alleen om nieuwe mijnbouw te beperken, maar voorkomt ook dat schadelijke stoffen vrijkomen, wat vooral gebeurt als apparaten op een verkeerde manier worden weggegooid of niet goed worden ontmanteld. Recyclen draagt dus bij aan zowel milieubescherming als grondstofbesparing.

Veel elektronicawinkels en gespecialiseerde recyclebedrijven bieden programma's voor het inleveren van oude telefoons. Meer informatie over de juiste manier van recyclen en inzamelpunten is te vinden op websites zoals de Afvalscheidingswijzer.

 

4. Upcyclen

Creatievelingen kunnen hun oude telefoon upcyclen tot iets nieuws. Oude smartphones kunnen bijvoorbeeld worden omgebouwd tot beveiligingscamera’s, digitale fotolijsten, of zelfs muziekspelers voor thuisgebruik. Er zijn online talloze gidsen en tutorials beschikbaar voor wie zin heeft in een doe-het-zelf-project.

 

5. Inruil voor een nieuwe telefoon

Veel telefoonleveranciers en elektronicawinkels bieden inruilprogramma’s aan waarbij je korting krijgt op een nieuwe aankoop in ruil voor je oude telefoon. Dit is een gemakkelijke manier om te zorgen dat je oude telefoon op een verantwoorde manier wordt verwerkt en je zelf profiteert van een nieuwe aankoop.

 

Goed om niet te vergeten

Voordat je je telefoon doneert, verkoopt, of recyclet, is het belangrijk om al je persoonlijke gegevens te wissen en je simkaart of SD-kaart te verwijderen. Dit beschermt je privacy en zorgt ervoor dat je oude gegevens niet in verkeerde handen vallen.

Door bewust te kiezen wat je met je oude telefoon doet, kun je bijdragen aan een duurzamere toekomst. Of je nu besluit te doneren, te verkopen, te recyclen of te upcyclen, elke optie helpt om de impact op het milieu te verminderen en waardevolle materialen te behouden.

 


FAQ

1. Waar kan ik mijn oude telefoon weggooien?

Je kunt je oude telefoon op verschillende plekken inleveren, afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Voor recycling kun je terecht bij elektronicawinkels, gespecialiseerde recyclecentra, of inzamelpunten die worden beheerd door organisaties zoals Stichting DierenLot of CliniClowns. Controleer altijd of de locatie gecertificeerd is voor het recyclen van elektronische apparaten om ervoor te zorgen dat de verwerking milieuvriendelijk gebeurt.

 

2. Hoe maak je je oude mobiel helemaal leeg?

Om je oude mobiel volledig leeg te maken, volg je deze stappen:

  1. Back-up maken: Zorg ervoor dat je al je belangrijke gegevens, zoals foto's, contacten en documenten, hebt geback-upt.
  2. Uitloggen uit accounts: Log uit van alle accounts op je telefoon, zoals e-mail, sociale media en cloudopslag.
  3. Fabrieksinstellingen herstellen: Ga naar de instellingen van je telefoon en zoek naar de optie om je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit verwijdert alle persoonlijke gegevens en herstelt de telefoon naar de oorspronkelijke staat.
  4. Verwijder sim- en SD-kaarten: Haal de simkaart en eventuele SD-kaart uit de telefoon om ervoor te zorgen dat er geen gegevens achterblijven.
  5. Controle: Controleer na het resetten of alle gegevens daadwerkelijk zijn verwijderd door de telefoon opnieuw op te starten en te kijken of persoonlijke informatie nog toegankelijk is.

Gerelateerde blogs