NL
NL

iPhone is traag

13 aug. 23
Trage iPhone

Help, mijn iPhone is langzaam!

Heb je last van een telefoon die traag reageert of gewoon langzaam is? Niemand houdt ervan om te wachten bij het openen van apps en bestanden of het gebruik ervan. Gelukkig zijn er veel manieren om je iPhone sneller te maken. In dit artikel bespreken we wat je zelf kunt doen en geven we ook tips als je iPhone daarna nog steeds traag is.

 


 

Zo maak je je iPhone sneller

De oorzaak van een trage iPhone is vaal snel gevonden en dan heb je het probleem ook zo opgelost. Met onderstaande 8 stappen lukt het in de meeste gevallen om je iPhone weer supersnel te laten draaien. 

 

1. Zorg voor voldoende opslagruimte

Dit is vaak de grootste boosdoener bij traag werkende telefoons. Te weinig opslagruimte kan een negatieve impact hebben op de prestaties van je iPhone doordat er minder werkgeheugen is om processen optimaal te laten plaatsvinden. Zorg er daarom voor dat je voldoende opslagruimte vrij houdt en verwijder onnodige bestanden en apps. Dit kan worden gedaan via 'Instellingen' > 'Algemeen' > '[Apparaat]-opslag'. Lees in dit kader ook onze blog over iPhone opschonen waarin we meer tips geven voor opslagruimte optimalisatie.

 

2. Verwijder ongebruikte widgets

In het verlengde van opslagruimte ligt ook het gebruik van widgets. Widgets op het startscherm nemen onnodige capaciteit van je telefoon in, vooral als je er veel hebt. Verwijder ongebruikte widgets door er lang op te drukken en 'Widget verwijderen' te selecteren.

 

3. Update je iOS en apps

Verouderde besturingssystemen kunnen je iPhone ook trager maken. Zorg er daarom voor dat zowel je iOS-besturingssysteem als je apps up-to-date zijn.

 

4. Minimaliseer bewegingseffecten

Wellicht ben je een fan van bewegende beelden op je iPhone. Als je er een paar gebruikt dan kan dit geen kwaad, maar als het er veel zijn kan dit veel geheugen van je iPhone innemen en daarmee je telefoon langzaam maken. Probeer dit aantal dus te beperken en schakel onnodige bewegingseffecten uit, zoals parallax-effecten en bewegende pictogrammen. Dit kan worden gedaan via 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Beweging' en 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Zet verminder beweging aan'.

 

5. Schakel de energiebesparingsmodus uit

Hoewel de energiebesparingsmodus de batterijduur kan verlengen, kan dit ook invloed hebben op de prestaties van je iPhone. Als je de prestaties wilt maximaliseren, kun je de energiebesparingsmodus uitschakelen via 'Instellingen' -> 'Batterij'.

 

6. Controleer de batterijconditie

Heeft je iPhone genoeg geheugen en blijft deze nog steeds erg traag? Mogelijk ligt het aan je batterij. Controleer de batterijconditie via 'Instellingen' > 'Batterij' > 'Batterijconditie'. Als de batterijconditie laag is, overweeg dan om de batterij te vervangen om de batterijconditie van je iPhone te verhogen.
 

Zoek een reparateur

 

7. Herstart je iPhone

Hoe lang is het geleden dat je iPhone compleet uitgeschakeld is geweest? Goede kans dat je dit niet meer weet. Soms kan een simpele herstart van je iPhone problemen oplossen.

 

8. Speel de troefkaart: zet je iPhone terug naar fabrieksinstellingen

Als niets anders lijkt te werken, kun je overwegen om je iPhone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Zorg ervoor dat je een back-up maakt voordat je dit doet, omdat je gegevens verloren gaan.

 


 

Naast bovenstaande aspecten kunnen ook andere factoren nog een rol spelen als je te maken hebt met een trage iPhone en/of het langzaam laden van pagina’s. Deze zijn echter geval specifiek en komen minder vaak voor:

 

Trage of niet reagerende apps

Mogelijk is niet je hele telefoon traag, maar heb je hier specifiek bij een app last van. Als een app niet reageert of vastloopt, kun je deze geforceerd stoppen en vervolgens opnieuw openen. Veeg op een iPhone X of nieuwer omhoog vanaf de onderkant van het scherm en stop even in het midden om de recent gebruikte apps weer te geven. Op oudere iPhones dubbelklik je op de thuisknop en veeg je naar rechts of links om de app te zoeken die je wilt stoppen.

 

Langzaam laden van pagina’s

Een trage internetverbinding kan de algehele ervaring van je iPhone beïnvloeden. Zorg ervoor dat je verbonden bent met een stabiel en snel wifi-netwerk. Als je onderweg bent, let dan op de signaalsterkte van je mobiele netwerk.

 

Verminderde prestaties door extreme temperaturen

Bevind je je op een locatie met tropische hitte, of juist rond het vriespunt? Dit kan invloed hebben op de prestatie van je iPhone. Laat je iPhone daarom afkoelen of opwarmen voordat je deze gebruikt in extreme omstandigheden.

Hopelijk hebben bovenstaande tips je geholpen om je iPhone weer sneller te maken. Is dat niet het geval, dan is er mogelijk toch iets anders aan de hand. Je kunt overwegen om een telefoon reparateur om advies te vragen, of een diagnose te laten stellen.

iPhone sneller maken

Veelgestelde vragen

 

Waarom is mijn iPhone zo langzaam?


Zoals we hierboven bespreken kunnen er verschillende oorzaken zijn voor een langzame iPhone. Dit kan te maken hebben met onvoldoende beschikbare opslagruimte en verouderde software. Daarnaast kunnen achtergrondprocessen of verschillende geopende apps ook bijdragen aan een vertraging van de algemene prestaties.

 

Mijn batterij lijkt snel leeg te lopen en mijn iPhone is nog steeds traag. Wat kan ik doen?


Een snel leeglopende batterij kan ook invloed hebben op de algehele prestaties van je iPhone. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

Batterijinstellingen: Ga naar "Instellingen" > "Batterij" om te zien welke apps de meeste energie verbruiken. Als je apps ziet die veel batterij verbruiken, kun je overwegen om hun gebruik te beperken of ze bij te werken.


Energiebesparingsmodus: Schakel de energiebesparingsmodus in om de prestaties en levensduur van de batterij te optimaliseren. Hierdoor worden automatische downloads en visuele effecten verminderd.


Controleer op updates: Zorg ervoor dat zowel je apps als iOS up-to-date zijn. Updates kunnen optimalisaties bevatten die het batterijverbruik verminderen.


Controleer op achtergrondactiviteiten: Sommige apps blijven actief op de achtergrond en kunnen de batterij sneller laten leeglopen. Controleer en beperk hun achtergrondactiviteiten via "Instellingen" > "Algemeen" > "Ververs apps op achtergrond".


Vervang de batterij: Als je iPhone al enkele jaren oud is, kan de batterij mogelijk versleten zijn. Overweeg om de batterij te laten vervangen om de batterijconditie van je iPhone te verhogen.
 

Zoek een reparateur


Kan het hebben van te veel foto's en video's mijn iPhone vertragen?


Ja, het hebben van een grote hoeveelheid foto's en video's kan de prestaties van je iPhone beïnvloeden, vooral als je opslag bijna vol is. Probeer onnodige foto's en video's te verwijderen of deze over te zetten naar een computer of cloudopslag om ruimte vrij te maken.

 

Zal het herstellen van mijn iPhone naar fabrieksinstellingen het probleem van de trage prestaties oplossen?


Het herstellen van je iPhone naar fabrieksinstellingen kan soms helpen als andere oplossingen niet werken. Hierdoor wordt echter wel alle data van je apparaat gewist, dus zorg ervoor dat je een volledige back-up hebt gemaakt voordat je deze stap overweegt.

 

Andere interessante pagina's 

Mogelijk zijn ook de volgende pagina's op Mr Again interessant voor je: