Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Over een snorkeltrip en telefoon waterschade

22 sep. 23 door Pim Meurs
Snorkelen en waterschade

Enkele dagen geleden was ik in Quintana Roo. Een van de Mexicaanse staten aan de oostkust waarin o.a. de popluaire vakantie bestemming Cancun ligt. De regio staat bekend om zijn fantastische stranden en kraakheldere water. Daarnaast is Cancun een populaire feest bestemming voor - met name - Amerikaansen toeristen. 

Minder bekend is dat dit gedeelte van Mexico huis biedt aan het op een na grootste koraal rif ter wereld. Na The Great Barrier Reef in Australie vindt je hier aan de hele kustlijn veel koraal en het is dan ook een populaire duik en snorkelbestemming. 

Afgelopen week ondernam ik zelf een snorkeltrip met mijn schoonbroer in het plaatsje Puerto Morelos (aanrader!). Met een bootje ben je binnen 5 minuten op de plek waar je wilt zijn om te kunnen snorkelen rondom het koraal. Je ziet er de meest schitterende vissen en als je geluk hebt spot je een schildpad of een grote rog. Alles ging goed tijdens de trip totdat we weer bij het strand waren aanbeland. Van de boot naar het strand moet je namelijk even door het water heen en daar ging het mis. Mijn zwager had z'n telefoon in zijn broek en je raad het al: het water kwam net tot aan zijn middel en zijn telefoon nam dus een ongeplande duik. 

Aangekomen aan het strand stond zijn telefoon nog aan en leek hij het nog te doen, snel daarna viel hij echter uit. En wat doe je dan? Mijn schoonfamilie ging snel in overleg en van alles kwam over de tafel: "Leg hem in een bak met rijst", "pak een haardroger en blaas hem droog". 

Toevallig had ik de week ervoor onze pagina over telefoon waterschade geupdated (zie ook hier als je deze wilt lezen). Wat moet je wel doen in dit soort gevallen? Het hangt ervan hoe erg je telefoon met water in aanraking is gekomen en of je telefoon enige waterbestendigheid heeft. In dit geval is de telefoon volledig kopje onder geweest en was de waterbestendigheid minimaal: hij viel namelijk vrij snel uit. 

In dit geval kun je dan het beste dit doen: 

  1. Zet je telefoon uit indien dit nog niet het geval is. 
  2. Maak je telefoon droog met een absorberende doek. 
  3. Verwijder indien mogelijk telefoonhoesjes, de SIM kaart en de batterij. 
  4. Ga nu zo snel mogelijk naar een telefoon reparateur om een waterschade behandeling te laten uitvoeren. 


Deze laatste stap is essentieel als je zeker weet dat er water in je telefoon is gekomen. De reparateur kan je telefoon namelijk open maken en dan zal vervolgens alle componenten droog maken en van water ontdoen. Dit is vooral belangrijk voor het moederbord. Als daar water op is gekomen dan zal dit na verloop van tijd tot corrossie leiden en problemen geven. Door zo snel mogelijk al het water te verwijderen kun je het risico hierop verlagen. 

Waarom is het niet handig om in dit geval je telefoon in een bak met rijst te leggen en/of te drogen met een haardroger? 


Hoewel rijst vocht ontrekt zorgt het er niet voor dat al het vocht uit je telefoon verwijderd wordt - wat wel nodig is als je corrosie en risico's op kortsluiting wilt vermijden. Het drogen van je telefoon met een haardroger kan tot verdampen van water leiden maar de hitte kan andere componenten beschadigen terwijl ook hiervoor geldt dat je niet al het water verwijderd krijgt. 

Lees meer over waterschade

Als je meer wilt lezen over wat te doen bij waterschade dan raad ik deze blog aan terwijl we in dit artikel ook meer uitleg geven over wat reparateurs doen bij een waterschade behandeling. Mocht je ook interesse hebben in andere veel voorkomende telefoonproblemen dan kun je uitstekend op deze pagina terecht.