NL
NL

Veel voorkomende vaatwasser problemen en oplossingen

18 feb. 24
Vaatwasser

Ervaar je problemen met je vaatwasser? Dat is niet alleen vervelend, maar het kan ook je routine behoorlijk in de war schoppen. Gelukkig zijn veel van deze problemen met een beetje inzicht en enkele handige tips zelf op te lossen. In deze blog duiken we dieper in de meest voorkomende problemen die eigenaren van vaatwassers tegenkomen en stappen die je kunt uitvoeren voordat je de hulp van een professional inschakelt.

 

De vaat komt er niet schoon uit

Is er iets frustrerender dan een vaatwasser uitruimen en ontdekken dat de vaat nog steeds vies is? Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende:

 • Verstopte sproeiarmen: De sproeiarmen spelen een cruciale rol bij het schoonmaken van je vaat. Als deze verstopt zijn door voedselresten of kalkaanslag, kan het water niet effectief worden verspreid. Controleer de sproeiarmen regelmatig en maak ze schoon met een dunne draad of een tandenstoker om verstoppingen te verwijderen.

 • Vervuilde filters: Net als de sproeiarmen kunnen ook de filters verstopt raken, wat de watercirculatie belemmert. De meeste vaatwassers hebben een primaire filter die eenvoudig te verwijderen en schoon te maken is onder de kraan. Raadpleeg je handleiding voor specifieke instructies.

 • Verkeerd gekozen programma: Niet alle vaat is hetzelfde, en daarom hebben vaatwassers verschillende wasprogramma's. Zorg ervoor dat je het juiste programma kiest voor het type vaat en de mate van vervuiling.

 • Vaatwasser ontvetten en ontkalken: Vet- en kalkaanslag kunnen ook bijdragen aan een minder schone vaat. Regelmatig je vaatwasser ontvetten en ontkalken kan het verschil maken. Voer af en toe een leeg wasprogramma uit met speciale reinigingsmiddelen.

 

Waterlekkage rond de vaatwasser

Water op de vloer rond je vaatwasser is een duidelijk teken dat er iets mis is. Hier zijn enkele tips om dit probleem aan te pakken:

 • Deurafdichtingen controleren: Na verloop van tijd kunnen de rubberen afdichtingen rond de deur van je vaatwasser uitdrogen of scheuren, wat lekkage veroorzaakt. Inspecteer de afdichtingen regelmatig en vervang ze indien nodig.

 • Waterpas: Een vaatwasser die niet waterpas staat, kan leiden tot ongelijke waterverdeling en uiteindelijk tot lekkages. Gebruik een waterpas om te controleren of je apparaat goed staat en stel de voetjes zo nodig bij.

 

De vaatwasser start niet

Als je vaatwasser weigert te starten, kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Voordat je de telefoon pakt om een monteur te bellen, probeer deze stappen:

 • Stroomvoorziening controleren: Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar controleer of de vaatwasser correct is aangesloten en of de stroomtoevoer werkt. Een gesprongen zekering of een uitgeschakelde aardlekschakelaar kan de oorzaak zijn.

 • Deurschakelaar inspecteren: De vaatwasser zal niet starten als de deur niet goed gesloten is. Een defecte deurschakelaar kan de oorzaak zijn dat het apparaat denkt dat de deur open staat. Dit onderdeel kan vervangen moeten worden.

 • Foutcodes: Moderne vaatwassers hebben zelfdiagnostiek die foutcodes weergeeft bij problemen. Raadpleeg de handleiding van je vaatwasser voor de betekenis van deze codes en de aanbevolen acties.

 

Overmatig lawaai tijdens het draaien

Een vaatwasser hoort je niet uit je slaap te houden. Als je apparaat meer lawaai maakt dan gebruikelijk, overweeg dan het volgende:

 • Vreemde voorwerpen: Soms kunnen stukjes glas of grote voedselresten in de bodem van de vaatwasser terechtkomen en lawaai veroorzaken. Een grondige inspectie en schoonmaak kunnen wonderen doen.

 • Pomp of motorproblemen: Als het geluid uit de buurt van de pomp of motor lijkt te komen, kan dit duiden op een ernstiger probleem. In dit geval is het wellicht tijd om een professional in te schakelen.

 

Problemen met het drogen van de vaat

Als je vaatwasser de vaat niet goed droogt, kan dit het gevolg zijn van:

 • Gebruik van spoelglansmiddel: Een spoelglansmiddel helpt water sneller van je vaat af te lopen, wat het droogproces verbetert. Als je dit nog niet gebruikt, overweeg dan om het toe te voegen aan je routine.

 • Defecte verwarmingselementen: De verwarmingselementen in je vaatwasser zijn essentieel voor het droogproces. Als deze niet werken, blijft je vaat nat. Dit is een probleem dat meestal door een professional moet worden opgelost.

 

Andere problemen en wanneer een professional in te schakelen

Soms kom je problemen tegen die je niet zelf kunt oplossen, of is het probleem te complex. In dergelijke gevallen is het verstandig om niet verder te experimenteren en direct een professionele reparatieservice in te schakelen. Zij kunnen je vaatwasser grondig inspecteren, het probleem nauwkeurig diagnosticeren en een duurzame oplossing bieden.