Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

iPhone opschonen

7 sep. 23 door Pim Meurs
iPhone

Is je iPhone traag, of doen bepaalde apps het niet meer omdat er te weinig ruimte vrij is op je iPhone? Het kan de beste overkomen en het komt natuurlijk nooit goed uit. Je kunt overwegen om er extra geheugen bij te plakken, maar waarschijnlijk doe je er goed aan om je iPhone eens goed op te schonen. Want zeg nou eerlijk, hoe vaak doe je dat eigenlijk? In deze blog bespreken we enkele tips om je iPhone op te ruimen, mocht dat niet genoeg ruimte opleveren dan kun je altijd nog overwegen om extra geheugen bij te plaatsen.
 

Ontdek hoeveel ruimte je hebt

Voordat je begint met opschonen, is het belangrijk om te weten waar je staat. Dit doe je door naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'iPhone-opslag' te gaan. Je krijgt een visueel overzicht van je opslag, waarbij je kunt zien welke apps en bestanden het meest ruimte in beslag nemen.

 

Stappenplan voor een opgeruimde iPhone


Nu je weet hoe je er voor staat kun je systematisch onderstaande stappen aflopen om ruimte op je iPhone vrij te spelen. Wellicht zijn niet alle stappen voor jou, kies dan diegene die wel goed voor je is. 
 

 1. Wees kritisch over je apps: Doorloop je apps en verwijder diegene die je zelden gebruikt. Sinds iOS 11 is er een handige functie die ongebruikte apps automatisch verwijdert zonder de gegevens te verliezen. Dit vind je onder 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'iPhone-opslag'.
   

 2. Maak een grondige app-analyse: Sommige apps zijn verrassend ruimtevretend. Identificeer deze ruimtevreters via 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'iPhone-opslag' en overweeg of je ze echt nodig hebt of dat er lichtere alternatieven zijn. Sommige apps bieden bijvoorbeeld "light" varianten aan die basis functies in een kleinere app bieden. 
   

 3. Omarm iCloud: Gebruik iCloud voor het opslaan van foto's, documenten en meer. De standaard gratis 5GB kan snel vol raken, dus overweeg om uit te breiden. Dit helpt niet alleen om ruimte vrij te maken, maar zorgt ook voor een veilige back-up van je gegevens.
   

 4. App-cache opschonen: Vele apps houden onnodige data vast in hun cache. Voor Safari, ga naar 'Instellingen' > 'Safari' en selecteer 'Wis geschiedenis en websitedata'. Voor andere apps, controleer of er binnen de app een optie is om de cache te legen. Het is verstandig om dit om de zoveel tijd te doen.
   

 5. Ruim bestanden en berichten op: Duik in je Foto's app en verwijder ongewenste foto's en video's. Ook kan het opschonen van oude berichten en gesprekken in apps zoals WhatsApp helpen om ruimte vrij te maken.
   

 6. Slimme opslagruimtebeheer: Zonder data te verliezen ruimte vrijmaken klinkt als magie, maar met tools zoals iCloud en iTunes is dit mogelijk. Bewaar je media in de cloud of op je computer om fysieke opslagruimte op je iPhone te besparen.
   

Extra tips

Los van bovenstaande stappen zijn hier nog wat algemenere tips die ook de performance van je iPhone kunnen verbeteren en geheugen kunnen vrijmaken. 

 • Maak gebruik van clouddiensten: Naast iCloud zijn er tal van andere cloudopslagdiensten beschikbaar zoals Google Drive, Dropbox, en Microsoft OneDrive die je kunnen helpen om je opslag efficiënter te gebruiken.

 • Verwijder "Recent Verwijderd" album: Vergeet niet het 'Recent Verwijderd' album in Foto's te legen. Bestanden hier blijven 30 dagen bewaard en nemen nog steeds ruimte in.

 • Herstart je iPhone: Soms kan simpelweg het herstarten van je iPhone helpen om kleine foutjes te verhelpen en de prestaties te verbeteren.

 • Update regelmatig: Zorg ervoor dat je iPhone en apps up-to-date zijn. Ontwikkelaars optimaliseren vaak de ruimte die apps innemen met nieuwe updates.
   

Het laatste redmiddel

Als je alles hebt geprobeerd en je nog steeds worstelt met opslagproblemen, kan het tijd zijn om een iPhone met meer opslagcapaciteit te overwegen. De behoefte aan opslag groeit met de dag, en een toestel met meer capaciteit kan je digitale leven aanzienlijk vergemakkelijken.Natuurlijk geldt wel dat je daar het symptoom niet mee bestrijd, en dus is het mogelijk uitstel van executie en koop je er slechts tijd mee.