NL
NL

Help mijn iPhone is in het water gevallen

7 aug. 23
iPhone

Het overkomt de besten onder ons: je iPhone maakt onverwachts een duik in het water. Of je nu naast een zwembad ontspant, van een dag op het water geniet, of een klein ongeluk in de keuken hebt, waterschade aan je iPhone kan leiden tot veel stress. Gelukkig zijn er acties die je kunt ondernemen om de kans op herstel te maximaliseren. In deze blog verkennen we wat te doen als je iPhone waterschade heeft opgelopen, bieden we preventieve tips en beantwoorden we veelgestelde vragen.

 

Wat is de waterbestendigheid van je iPhone?

Vanaf de iPhone 7 zijn iPhones uitgerust met een zekere mate van water- en stofbestendigheid, gecertificeerd door IP67 of IP68 standaarden. Deze normen betekenen dat je iPhone bestand is tegen water tot een bepaalde diepte voor een beperkte tijd. Echter, ondanks deze certificeringen, zijn iPhones niet onfeilbaar tegen water, met name niet tegen chloor- of zoutwater.

 

Eerste acties na waterschade

Wanneer je iPhone water heeft gevangen, zijn dit de eerste stappen:

 1. Zet je iPhone direct uit om de kans op kortsluiting te verkleinen.
 2. Verwijder alle accessoires en componenten zoals hoesjes en de SIM-kaart.
 3. Dep de iPhone voorzichtig droog met een zachte, absorberende doek.
   

Wat je moet vermijden

 • Schakel je toestel niet in of probeer het niet op te laden; dit kan de schade verergeren.
 • Vermijd het gebruik van een haardroger en stel je toestel niet bloot aan directe hitte of zonlicht.
 • Gebruik geen rijst om je toestel te drogen. Dit is een mythe en kan meer kwaad dan goed doen.
   

Professionele hulp inschakelen

Als je iPhone lang onder water heeft gelegen, zoek dan professionele hulp. Specialisten hebben toegang tot gereedschappen en methoden die verder gaan dan de huis-tuin-en-keukenoplossingen, zoals ultrasoon reinigen om vocht en corrosie effectief aan te pakken.
 

Preventieve maatregelen

Preventie is de sleutel tot het vermijden van waterschade. Overweeg het gebruik van een waterbestendig hoesje en wees voorzichtig met blootstelling aan water, vooral in omgevingen met chloor of zout.
 

Veelgestelde vragen

 • Zijn de iPhone 11 en 12 volledig waterdicht? Ondanks hun IP68-certificering, is het belangrijk te onthouden dat deze iPhones niet immuun zijn voor waterschade, met name van chloor- of zoutwater.

 • Is herstel mogelijk na waterschade aan mijn iPhone? Afhankelijk van de ernst en snelheid van behandeling, kunnen veel iPhones gerepareerd worden na waterschade. Toch is het belangrijk realistische verwachtingen te hebben over het herstelproces.
   

Het omgaan met waterschade aan je iPhone kan intimiderend zijn, maar door snel en doordacht te handelen, kun je de impact minimaliseren en in sommige gevallen je toestel redden. Vergeet niet de preventietips in deze blog toe te passen en raadpleeg bij twijfel altijd een professional. Voor meer informatie over iPhone-modellen en reparatieopties, raadpleeg de officiële Apple-website of een erkende reparateur.