NL
NL

Veel voorkomende wasmachine problemen en oplossingen

18 feb. 24
Wasmachine problemen

 

Je hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt: problemen met je wasmachine. Super vervelend want natuurlijk wil je zonder gedoe je wasje kunnen draaien. Gelukkig zijn de meeste problemen met je wasmachine simpel te verhelpen en hoef je vaak niet naar een reparateur. We zetten de meest voorkomende problemen met wasmachines voor je op een rijtje.

 

Er blijft water in de wasmachine staan

Als er water in je wasmachine blijft staan dan kan dit mogelijk komen doordat het water niet meer goed wordt weggepompt. Controleer de volgende zaken om uit te sluiten dat het daaraan ligt:

  • Check dat het filter niet verstopt is
  • Controleer dat de afvoerslang correct is aangesloten

Wellicht zit er een kink in de afvoerslang of is deze te diep in de afvoerbuis aangebracht. Zorg ervoor dat deze niet meer dan 15 cm in de afvoerbuis zit.

Afvoerpomp

Als het filter en de afvoerslang het probleem niet verklaren heeft het mogelijk te maken met de afvoerpomp. Controleer de instructies van je wasmachine om te zien wat je specifiek voor jouw model kunt doen. Als je verdenkt dat de pomp het niet meer doet doe je er verstandig aan een reparateur te raadplegen.

 

De Wasmachine stinkt

Als je wasmachine stinkt is er vaak niets mis met je wasmachine, maar moet je deze wellicht schoonmaken. Mogelijk is zogenaamde vetluis de boosdoener. Vetluis is een micro organisme dat kan groeien op vuil en wasmiddel resten. Als je wast op lagere temperaturen dan kan vetluis overleven en voor stank, maar ook donkere vlekken op de was zorgen. De oplossing? Je wasmachine schoonmaken en bijvoorbeeld je wasmachine zonder was op hogere temperatuur laten draaien. Vergeet niet om het bakje waar de wasmiddel indoet ook regelmatig schoon te maken!

 

Wasmachine maakt lawaai

Een wasmachine die lawaai maakt kan veel verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld de volgende:

  • Er zit wat in de trommel
  • De wasmachine staat niet stabiel

Zit er niks in de trommel en staat je wasmachine stabiel? Dan kan het ook te maken hebben met de ophanging van de trommel, de lagers van de motor of de aandrijfriem.

Je kunt controleren of het aan de lagers ligt door de trommel in stilstand met je hand rond te draaien. Als de trommel niet meer soepel draait dan heb je een goede kans dat de lagers vervangen dienen te worden. Dit kun je door een reparateur laten doen, maar er zijn genoeg instructie video’s te vinden waarmee je dat zelf prima kunt doen.

Kom je er niet achter wat het geluid is, laat dan een reparateur meekijken om een diagnose te stellen.

 

De wasmachine lekt

Lekt de wasmachine dan is mogelijk de afvoer verstapt of lekt de afvoerpijp. Controleer of er geen vuil zoals opgehoopte wasmiddel resten haren de afvoer verstoppen en bekijk ook de afvoerpijp.

 

De deur gaat niet meer open

Wasmachine deuren hebben een slot dat erop gaat tijdens het draaien. Mocht deze niet meer open gaan dan is de wasmachine mogelijk nog niet klaar met het programma en moet je simpelweg nog even wachten.

Het kan echter ook voorkomen dat er een kinderslot in het spel is. Vaak kun je dat met enkele knoppen oplossen. Pak de handleiding van jouw machine erbij om te kijken welke dat in jouw geval zijn.

Daarnaast gaat de deur van je wasmachine niet open als er nog water in de trommel staat. Dat is mooi meegenomen want daardoor voorkom je dat het een bende wordt. Mocht dit het geval zijn dan duidt dit mogelijk om een probleem van de waterafvoer. Controleer of het water nog goed afgevoerd kan worden.

 

Andere problemen

Natuurlijk zijn er nog andere problemen te bedenken en storingen die model specifiek kunnen zijn. Bekijk je handleiding en schakel indien nodig een reparateur in als je er zelf niet uitkomt.