Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Over fietsen en een Samsung A5 uit 2016 die nog steeds dienst doet

23 sep. 23
Fietsen in Utrecht

Mensen die mij kennen weten niet beter dan dat ik al zo'n 20 jaar lang op dezelde oude damesfiets rondfiets in Utrecht. Ooit van m'n moeder gekregen toen zij een nieuwe fiets had aangeschaft. Een mooi model "omafiets" waarop je laag kan instappen met een terugtrap rem en geen versnellingen. Less is more zeggen ze wel eens. 

Ik rij er graag op rond en eigenlijk altijd zonder problemen, dat wil zeggen: tot en met afgelopen jaar. Het was ineens raak met het ene mankement na het andere. Zo'n 8 maanden geleden trapt ik eerst mijn trapper eraf. Bleek te liggen aan de as die de trappers met elkaar verbindt welke afgebroken was. Dat mag ook wel eens na 20 jaar, dus vervangen en door. 

Niet veel later - pak hem beet 6 maanden geleden - zak ik opeens door m'n zadel heen. Dat wil zeggen, de stalen buis onder het zadel begaf het. Maar ja, na zo'n 20 jaar kan dat gebeuren. Vervangen dus en door. 

Als klap op de vuurpijl begeeft een maand geleden ook mijn ketting het. Voor elke 5 minuten op de fiets een keer de ketting erop leggen. Op een gegeven moment word je daar moe van, dus: vervangen en door. 

Het resultaat is voorlopig dat mijn fiets een aantal serieuze upgrades heeft gehad en ik weer als tevoren op mijn stalen ros de straten en grachten van Utrecht trotseer. Heerlijk. 

Iets soortgelijks gebeurde me met mijn telefoon afgelopen jaar. Ik heb al jaren een SIM-only abbonement en ik krijg dus niet standaard elke 2 jaar een nieuw mobieltje. Ik ben een groot voorstander van practise what you preach (Mr Again) en probeer dan ook duurzaam met mijn telefoon om te gaan. Op een gegeven moment begaf mijn oude telefoon het en je raadt het al: mijn moeder had nog een mooi model liggen. De Samsung A5 uit 2016. Die moet ik nu zo'n 3 jaar in gebruik hebben en hij doet - vaak - wat ie moet doen.

Maar ook dat bleef niet goed gaan. Op een gegeven moment begon mijn telefoon sneller leeg te raken en ook steeds vaker uit te vallen met een - volgens de telefoon - nog aardig gevulde batterij. Het resultaat was dat ik vrijwel dagelijks enkele uren zonder telefoon zat. En hoewel we dat vaker zouden moeten doen, is het praktisch natuurlijk vrij onhandig. 

Onverwachte uitval van de telefoon en een snel leeglopende batterij zijn klassieke symptomen van een minder werkende batterij. En ook dat is te verwachten na vele jaren van trouwe dienst. Op naar een telefoon reparateur in Utrecht dus. De eerste reparateur waar ik aan de balie stond repareerde de Samsung A5 uit 2016 al niet meer - te oud. Maar gelukkig was ik in de Amsterdamsestraatweg wel aan het juiste adres. Ze hadden zelfs nog een batterij liggen en voor 4 tientjes zat er een nieuwe batterij in. 

Het resultaat? Tweeledig. De batterij gaat weer veel langer mee dan daarvoor en ik kom er de dag mee door. Gek genoeg valt mijn telefoon nog wel standaard uit als deze 30% of minder batterij heeft. Daar ben ik nu op ingesteld en dat is dus geen verrassing meer. Verder heb ik veel onnodige applicaties van mijn telefoon verwijderd en staat de telefoon standaard op de energie zuinige stand zodat deze zo efficiënt mogelijk met de batterij om gaat. Al met al dus een geslaagde actie en de levensduur van deze Samsung A5 uit 2016 is - voorlopig - succesvol verlengd. Benieuwd tot hoe lang we dat kunnen rekken! 

Mocht je ook problemen met je telefoon ervaren, of het interessant vinden daar meer over te lezen dan raad ik je aan onze pagina's over veel voorkomende telefoonproblemen eens te raadplegen. 
 

Veel voorkomende telefoon problemen