NL
NL

Je telefoon laten repareren of toch een nieuwe kopen?

31 jan. 21
Telefoon met kapot scherm

Het is gebeurd voordat je er erg in hebt, in een onbewaakt moment gris je je telefoon net niet goed genoeg van de tafel en valt hij. Het geluk is niet aan je zijde en je treft je telefoon aan met een dikke vette barst door het scherm. Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders rondloopt met een telefoon met gebreken. Met stip op 1 staat het kapotte scherm, daarmee loopt bijna 1 op de 10 personen rond. De top 3 wordt aangevuld met een snel leeglopende batterij en knoppen die het niet goed meer doen.

 

De beslissing om een telefoon wel of niet te maken blijkt vaak een financiële afweging en direct verband te houden met de reparatie prijs. Uit een onderzoek van Mr Again bleek dat 48% van de mensen een nieuwe telefoon koopt zodra de reparatie meer dan 100 euro bedraagt, terwijl dit liefst 76,8% bedraagt bij een reparatie van 150 euro of meer. De beslissing om een telefoon wel of niet te laten repareren is dus vooral een financiële, of toch niet?

 

Met de productie van nieuwe telefoons gaan veel energie en grondstoffen gemoeid. Dit gepaard met de snelle omloopsnelheid maakt dat smartphones een significante bijdrage leveren aan de groeiende berg met e-waste, ofwel elektronisch afval. Het aanschaffen van een nieuwe telefoon draagt daarom niet bij een aan een beter milieu, maar reparatie en hergebruik van telefoons juist wel. Hieronder zetten we enkele duurzamere opties voor je op een rij.

 

1. Laat je telefoon repareren wanneer dat kan

Dit is de beste optie als je telefoon niet total loss is en hoeft niet duur te zijn. Veel reparaties zijn snel en voor een redelijke prijs uit te voeren en dit raden we je dan ook aan als je te maken hebt met eenduidige problemen zoals een minder werkende batterij, knopjes die het niet meer doen of een kapot scherm.  Op deze pagina zie je snel wie jouw telefoon kan repareren.

 

2. Ga voor refurbished als je een nieuw toestel nodig hebt

Je telefoon is zo kapot dat repareren een lastig verhaal wordt, of simpelweg te duur. Het kopen van een refurbished – of opgeknapt toestel is dan the way to go. Deze tweedehands toestellen hebben een APK beurt achter de rug en kunnen weer jaren mee. Een beetje nieuw en hergebruik tegelijkertijd.

 

3. Wil je echt nieuw, koop dan een duurzame telefoon

Je telefoon valt niet te repareren en je vertrouwt een refurbished toestel nog niet helemaal. In dit geval koop je het beste een duurzaam toestel, zoals die van Fairphone. Deze modellen zijn gemaakt om gerepareerd te worden. Kortom: de volgende keer kun je je telefoon hoe dan ook repareren. 

Ervaar je andere problemen met je telefoon of denk je een reparateur nodig te hebben? Wellicht zijn de volgende blogs en pagina's dan ook interessant voor je: