Seksspeeltjes zijn een bloeiende markt, met jaarlijks meer dan een miljoen verkochte vibrators in Nederland. Tijdens de coronacrisis beleefde deze markt zelfs een piek, met een omzetstijging van 95 procent in het eerste kwartaal van 2021 voor bedrijven zoals EDC Retail, het moederbedrijf van EasyToys. Gezien de enorme hoeveelheid verkochte apparaten, is het van belang om te weten wat je kunt doen als je speeltje kapot gaat. In deze blog bespreken we de reparatie-opties, duurzame manieren voor recycling, en tips voor het onderhoud van je seksspeeltjes om e-waste te verminderen.
Als je seksspeeltje binnen de garantieperiode kapot gaat, neem dan contact op met de fabrikant. Veel merken bieden garantie op hun producten, wat betekent dat je mogelijk in aanmerking komt voor een gratis reparatie of vervanging.
Hoe werkt het?
Er zijn niet veel partijen die reparatie voor seksspeeltjes aanbieden, vooral niet voor producten buiten de garantieperiode. The PhoneLab is echter een van de weinige bedrijven die reparaties aanbieden voor bepaalde Satisfyer-producten, zoals de Satisfyer Endless Joy Multi Vibrator. Hier kunnen specifieke reparaties, zoals vibrator reparatie en mogelijk dildo reparatie, worden uitgevoerd. Dit omvat onder andere het schoonmaken of vervangen van connectoren.
Wanneer is reparatie mogelijk?
Het is raadzaam om contact op te nemen met een specialist om te bekijken of jouw specifieke seksspeeltje in aanmerking komt voor reparatie. Voor vibrator- en dildo-reparatie kun je bijvoorbeeld contact opnemen met The PhoneLab om te zien of zij deze service voor jouw apparaat aanbieden.
Bij de reparatie of recycling van seksspeeltjes is hygiëne cruciaal. Zorg ervoor dat je het speeltje grondig reinigt voordat je het aanbiedt voor reparatie of recycling. Gebruik hiervoor milde zeep en water of een speciaal daarvoor bedoelde toycleaner, en zorg ervoor dat het speeltje volledig droog is voordat je het verpakt.
Als reparatie geen optie is, is recycling een duurzame manier om van je oude seksspeeltje af te komen. Elektronische seksspeeltjes bevatten materialen die hergebruikt kunnen worden, zoals metalen en kunststoffen. Door te recyclen voorkom je dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.
Opties voor recycling:
Meer informatie over het recyclingprogramma van EasyToys vind je hier.
De levensduur van je seksspeeltje hangt onder andere af van het gebruik en onderhoud. Hieronder geven we je enkele tips om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk mee gaat.
Reinig je speeltje na elk gebruik met een speciaal daarvoor bedoelde toycleaner of een milde zeep en water. Breng de toycleaner aan op het speeltje en wrijf het schoon met een droge, schone doek. Niet-poreuze glazen speeltjes zonder elektronisch gedeelte kunnen zelfs in de vaatwasser worden gereinigd (zonder vaatwastablet).
Gebruik voor siliconen speeltjes altijd glijmiddel op waterbasis, omdat siliconen glijmiddelen het materiaal kunnen aantasten. Voor andere materialen zoals glas, aluminium en roestvrij staal, kun je zowel siliconen- als watergebaseerde glijmiddelen gebruiken.
Bewaar je seksspeeltjes apart van elkaar in een stoffen zakje of doosje om te voorkomen dat materialen zoals latex, rubber, jelly, PVC en siliconen met elkaar reageren en smelten of vervormen. Verwijder batterijen na gebruik en bewaar de speeltjes op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen.
Wellicht is reparatie geen optie als je vibrator of dildo kapot is, gelukkig zijn er dan genoeg manieren om op een duurzame manier je seksspeektje te recyclen. Met de juiste onderhoudstips kun je bovendien de levensduur van je speeltjes verlengen en blijven genieten van hun gebruik.
In sommige gevallen. Er zijn namelijk niet veel partijen die reparatie van seksspeeltjes aanbieden. Zoek op Google en neem contact op met partijen die het wel doen om te weten te komen of ze ook jouw specifieke apparaat repareren.
Je kunt je seksspeeltje inleveren bij een milieustraat of gebruik maken van recyclingprogramma's zoals die van EasyToys. Zorg ervoor dat het speeltje schoon is voordat je het inlevert.
Bij sommige recyclingprogramma's moet je de verzendkosten zelf betalen, zoals bij EasyToys. Bij milieustraten is inleveren meestal gratis.