iPhone in water gevallen

7 aug. 23
iPhone in het water gevallen

Wat te doen als je iPhone in water is gevallen?

Het kan iedereen overkomen: je bent aan het genieten van een zonnige dag bij het zwembad, en plotseling, PLONS! Je iPhone neemt een duik. Of misschien is je iPhone tijdens het koken in een pan met water beland. Wat de situatie ook is, waterschade aan je iPhone vereist onmiddellijke aandacht. In deze blog vertellen we je wat je het beste kunt doen als je iPhone in het water is gevallen.

 

Is je iPhone waterdicht?

Verschillende iPhone-modellen, zoals de iPhone 11 en iPhone 12, worden gepromoot als waterdicht. Maar wat betekent dat eigenlijk? De mate van waterdichtheid van een iPhone wordt vaak aangeduid met een IP-certificering. Bijvoorbeeld, een certificering van IP67 betekent dat de iPhone dompeldicht is. IP68 betekent dat de iPhone waterdicht is. Hoe lang en hoe diep je iPhone onder water kan blijven, verschilt per model. Let op: iPhones zijn over het algemeen niet bestand tegen chloor en zout. Ga dus niet met je iPhone zwemmen, zelfs niet als deze waterdicht is.

 

Wat te doen als je iPhone nat is geworden?

De stappen die je moet volgen, variëren afhankelijk van de waterbestendigheid van je iPhone en de hoeveelheid water waarmee het apparaat in aanraking is gekomen.

Voor iPhones die aanzienlijk onder water zijn geweest en niet waterbestendig zijn:

  • Schakel je iPhone uit.
  • Verwijder alle accessoires zoals hoesjes en de simkaart.
  • Gebruik een absorberend doekje of papier om je iPhone te drogen.
  • Zoek direct een professionele iPhone-reparateur op voor een behandeling tegen waterschade.

Indien je iPhone slechts in geringe mate met water in aanraking is gekomen of waterbestendig is (zoals iPhone 11 of iPhone 12):

  • Volg dezelfde stappen als hierboven.
  • Wacht 24 tot 48 uur om er zeker van te zijn dat je iPhone droog is voordat je hem opnieuw inschakelt.

 

Wat zijn de absolute don'ts wanneer je iPhone met water in contact is geweest?

Er zijn een aantal dingen die je zeker niet moet doen als je iPhone in contact met water is geweest: 

  • Probeer je toestel niet in te schakelen.
  • Sluit je iPhone niet aan op de oplader.
  • Doe je iPhone absoluut niet in de magnetron (heel erg gevaarlijk!).
  • Stel je iPhone niet bloot aan direct zonlicht en leg hem niet op de verwarming.

 

Waarom is water schadelijk voor mijn iPhone?

Water kan op meerdere manieren je iPhone beschadigen, zoals kortsluiting of corrosie in de metalen onderdelen van je iPhone. Om corrossie te voorkomen is het belangrijk dat componenten in je iPhone zoals het moederbord niet in aanraking zijn gekomen met water. Als dat wel het geval is kan er na verloop van tijd corrossie optreden wat dan tot problemen met je iPhone leidt.

 

Wanneer is het raadzaam om een reparateur te raadplegen?

Bij elke vorm van watercontact is het raadzaam om een behandeling voor waterschade te laten uitvoeren als je het zekere voor het onzekere wilt nemen. Is je telefoon nauwelijks met water in aanraking geweest en zou hij bovendien ook enigzins waterbestendig moeten zijn, dan kun je overwegen dit niet doen.  

 

Zoek een reparateur

 

iPhone waterschade behandeling

Wat houdt een waterschadebehandeling door een reparateur in?

Bij een behandeling voor waterschade zal de reparateur je iPhone volledig openen en ervoor zorgen dat al het water uit je iPhone verwijdert wordt. Dit minimaliseert het risico op langdurige schade door corrossie. Let wel op: het is onmogelijk om met 100% zekerheid te stellen dat al het water uit je telefoon verwijderd is en daarom kan een reparateur geen garantie geven dat er na verloop van tijd geen problemen kunnen optreden. 
 

Lees meer over iPhone waterschade behandeling
 


Veelgestelde vragen 

 

1. Is de iPhone 11 waterdicht?

De iPhone 11 heeft een IP68-certificering, wat betekent dat het waterdicht is tot een diepte van 2 meter voor maximaal 30 minuten. Let op: deze waterdichtheid niet geldt voor zout water of andere vloeistoffen.

 

2. Is de iPhone 12 waterdicht?

Ja, de iPhone 12 heeft ook een IP68-certificering. Hij kan tot 30 minuten onder water blijven op een diepte van maximaal 6 meter. Net als bij andere modellen, is de iPhone 12 niet bestand tegen zout water of chloor.

 

3. Kan de iPhone 11 tegen water?

De iPhone 11 kan tegen water tot een bepaalde mate dankzij zijn IP68-certificering. Het is echter niet aan te raden om het apparaat bloot te stellen aan zout water of andere agressieve vloeistoffen.

 

4. Kan de iPhone 13 onder water filmen?

Ja, de iPhone 13 kan onder water filmen, maar het wordt aanbevolen om dit te beperken tot zoet water en de diepte en tijd onder water te beperken volgens de specificaties van de IP68-certificering.

 

5. Kan een iPhone 13 tegen water?

De iPhone 13 is ontworpen om waterbestendig te zijn met een IP68-certificering. Dit betekent dat het bestand is tegen onderdompeling in zoet water tot een bepaalde diepte en tijd, maar het is niet bedoeld voor langdurige blootstelling aan water of onderdompeling in zout water.

 

6. Kan een iPhone 12 tegen water?

Ja, de iPhone 12 kan tegen water en heeft een IP68-certificering. Het is echter belangrijk om de richtlijnen van Apple te volgen met betrekking tot de diepte en duur van de onderdompeling.